İran-Azerbaycan arasında tansiyon düşüyor

İran-Azerbaycan gerilimi ile ilgili Tahran yönetiminden sıcak mesajlar geldi. İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Azerbaycan ile aralarında yaşanan gerilimin yanlış anlaşıma olduğunu açıkladı. Azerbaycan ile sorunun diplomatik yollarla çözüleceğini söyleyen Vahidi, İran ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin bozulması için İsrail ve bazı ülkelerin komplo kurduğunu belirtti.

İran-Azerbaycan arasında tansiyon düşüyor

Azerbaycan’ın Karabağ zaferinden sonra Bakü ile Tahran arasında yaşanan yüksek tansiyonu inişe geçti. İran’dan gerilimi azaltmaya yönelik açıklamalar yapıldı.

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Azerbaycan ile ''yanlış anlaşıma'' kaynaklı bir gerilimin yaşandığını söyledi. İran’ın Azerbaycan sınırında bulunan Erdebil vilayetine yeni atanan valinin görev devir teslimi törenine katılan Vahidi, Tahran ile Bakü yönetimi arasında yaşanan tatbikat polemiğiyle ilgili konuştu. Vahidi, İran ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin bozulması için İsrail ve bazı ülkelerin komplo kurduğunu belirtti. İran İçişleri Bakanı Vahidi, ''Yanlış anlaşılmalar ve farklı meseleler varsa bunlar diplomatik yollarla çözülecektir. Dışişleri Bakanlığı konunun takipçisi'' dedi.

Komşu ülkeleri iş birliği ve diyaloga davet ettiklerini belirten Vahidi, ''İran komşularla dostluk ilişkilerine özel bir önem veriyor. Yeni hükümette komşular bizim için önceliklidir ve onlarla dostluk ilişkilerini sürdüreceğiz. Tüm komşu ülkelere ve Azerbaycan’a daima dost olduğumuzu bildirdik'' ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ile İran arasındaki gerilim tatbikatla başladı. İran, 2. Karabağ zaferinin 1. Yıl Dönümünde Azerbaycan sınırında tatbikat yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Tahran yönetimine ''neden şimdi, neden sınırımızda tatbikat yapılıyor?'' diye sormuştu. Azerbaycan-İran arasındaki karşılıklı hamleleri İsrail medyası büyüttü ve bölgesel sorun var iklimi yarattı.

# iran # Azerbaycan # Karabağ # israil # tatbikat # dışişleri bakanlığı # tahran # Bakü # gerilim # erdebil # iran azerbaycan # ahmed vahidi