Sanayici korumacı politika istiyor

Dünyada korumacılık yükselirken Türkiye, inşaat sektörünün talebiyle demir-çelik sektöründe gümrük duvarlarını kaldırdı. Yüzde 30 olan ithal demir-çelik vergisi önce yüzde 10’a indirildi, 2018’in başından da sıfırlandı. Ege Demir – Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, hükümetten sektörü korumasını, vergiyi eski seviyesine çıkarmasını istedi.

Ülkelerin gümrük duvarlarını yükselterek sanayisini koruduğu bir dönemde Türkiye’de demirçelik ithalatı sıfırlandı. Gerekçe olarak da inşaat demir fiyatının yükselmesi gösterildi. Yüzde 30 olan ithalat vergisi yılbaşı itibarıyla sıfırlandı.

Türkiye’ye 8 aydır gümrüksüz demir-çelik giriyor. Ulusal Kanal’a konuşan Ege Demir – Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, hükümetin demir-çelik sanayisini koruma altına almasını istedi.

Türkiye’de demir-çelik üretiminin yüzde 70’i ithal hurda ile yapılıyor. İthal enerjiye bir de gümrüksüz dış alım eklenince demir-çelik sektörünün rekabet gücü azalıyor.

Ege Demir – Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, gümrüksüz gelen inşaat demirinin ikinci kalite olduğuna dikkat çekti.

Türk Demir-Çelik sektörünün 50 milyon ton üretim kapasitesi var. Geçen yılki 37 milyon 500 bin ton üretimin 36 milyon tonu ülke içinde tüketildi. 18 milyon ton ihracat yapıldı. 15 milyon ton da dış ülkelerden satın alındı.

ulusal.com.tr

# Sanayi # çelik # demir