Mustafa Bilim ve Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu

İslam dünyasının Nobel'i olarak anılan ve Hz. Muhammed (s.a.v)'e atfedilen "Mustafa Bilim ve teknoloji ödülleri" sahiplerini buldu. Ödüller bu yıl Bangladeş ve İranlı bilim insanlarına verildi.

Mustafa Bilim ve Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu

İran’ın başkenti Tahran’da bulunan Vahdet salonunda gerçekleşen ödül törenine, İran Cumhurbaşkanı yardımcısı, İran Yüksek Eğitim ve teknoloji bakanı, İran Sağlık bakanı başta olmak üzere, büyükelçiler, yabancı misyon şefleri ile ve akademisyenler katıldı.

Ödüller bu yıl Bangladeş ve İranlı bilim insanlarına verildi. Bangladeşli Prof Zahido Hasan, küçük yara metallerdeki topolojik parçacıklardan yeni tür kuantum elektrikleri ve lazerlerde kullanılacak formüller üzerine yaptığı çalışmaları, İranlı Prof. Kamran Vefa ise, Maddenin temel oluşumlarında elektronlar gibi küçük parçacıklar değil, sicimler gibi geometrik parçacıkların var olduğu çalışmaları ile ödüle layık görüldü.

İslam dünyasının en prestijli bilim ödülü olan Mustafa Bilim ve teknoloji ödüllerine Organ naklilerinde organların zarar görmesini önlemek amacıyla geliştirdiği yöntemler adlı çalışması ile Prof Muhammed Sage, Işığın ışıkla saçılması alanındaki çalışmasıyla Prof Yahya Segaleti, Bitkisel İlaçların günümüzde daha modern çalışmalarla, moleküllerin keşfedilmesiyle daha güçlü ve etkili ilaçların yapılabileceğine yönelik çalışmasıyla Prof Muhammed İkbal Çoderi de ödüle layık görülen bilim insanları oldular.

Ödül töreninde konuşan İran cumhurbaşkanı yardımcısı Sorana Settari, “Mustafa bilim teknoloji ödülünün, bilim adamlarını destekleme ve çalışmalarını teşvik etmenin yanı sıra, bilim adamları ve akademisyenlerin aralarında işbirliği köprüsü oluşturduğunu” söyledi. Settari, bilim adamlarının yaratıcı, bilim ve teknolojinin Müslümanların gelişmesi ve kalkınmasında bir lokomotif olarak kullanmaları İslam ülkeleri ve Müslüman bilim insanları arasında dostane işbirliklerine de öncülük edileceğini dile getirdi.

İki yılda bir verilen Mustafa Bilim ve Teknoloji Ödülü, Tıp ve Bioteknoloji, İletişim ve Bilişim teknolojisi, Nanoteknoloji, çevre alanlardaki çalışmalara veriliyor.

2019’da Türk bilim insanı Prof Uğur Şahin'in layık görüldüğü Mustafa Bilim ve Teknoloji ödülüne 2017 yılında ise bir başka Türk bilim insanı Prof Sami Erol Gelenbe layık görülmüştü.

# iran # Hz. Muhammed # tahran # nobel # bangladeş # vahdet # Uğur Şahin # sami erol gelenbe