Kerry'e, Gülen mektubu yazan ABD'li kongre üyelerinin Cemaatten para aldığı belirlendi!

Fethullah Gülen'i koruması için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye mektup yazan kongre üyelerinin Cemaat vakıflarından 1,5 milyon dolardan fazla bağış aldıkları ortaya çıktı. Bu arada ABD Parlamentosu Türk Dostluk Grubu üyeleri Cemaat'in Türkiye'de neler yaptığını anlatmak üzere önümüzdeki günlerde Amerika'ya gidecek.

Kerry'e, Gülen mektubu yazan ABD'li kongre üyelerinin Cemaatten para aldığı belirlendi!

Türkiye'ye iadesi talep edilen Fethullah Gülen'i koruması için mektup yazan 88 Kongre üyesinden 43'ünün Cemaatle para ilişkileri ortaya çıktı. 2 Şubat'ta yazılan mektuba imza atan 43 kongre üyesinin Cemaat vakıflarının kaynaklarından faydalandıkları belirlendi.

ABD Federal Seçim Komisyonu'nun resmi verilerine göre Gülen Cemaati 2006-2012 arasında hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti adaylarına 1,5 milyon dolardan fazla bağış yaptı. Gülen'in para desteği verdiği isimler arasında "Türkiye'yi teröristler yönetiyor" diyen Teksas Valisi Rick Perry'de yer alıyor.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Kongre üyelerini bedava Türkiye'ye getiren cemaatçiler, kendi gazete, dergi, okul ve kuruluşlarını gezdirerek propagandalarını yaptı. Cemaat bu geziler için 3 milyon dolardan fazla para harcadı.

Gülen vakıfları aracılığıyla 26 senatör ile yardımcıları Türkiye ve Azerbaycan'a götürüldü. Kongre'ye yakın kaynaklara göre bağış verilmeyen ya da geziye götürülmeyen kişiler İsrail ve Ermeni lobisinin desteği ile ikna edildi.

Bağışlar çoğunlukla ABD'de cemaate ait Charter Okullar'ın yöneticileri ile cemaate yakın kurum ve şirketlerin yöneticileri tarafından verildi. Mektubu imzalayanlara Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti Ulusal Komiteleri üzerinden sınırsız bağış yapma hakkına sahip olan bağımsız hareket eden Super PAC adlı siyasi komiteler üzerinden ne kadar bağış yapıldığı tam olarak belirlenemiyor.

Cemaatin mektup karalamalarına karşı hükümet de harekete geçti. TBMM Dostluk Grubu Başkanı Şaban Dişli, ABD parlamentosunda faaliyet gösteren Türk Dostluk Grubu'na üye milletvekili sayısını arttıracaklarını açıkladı.

Dişli, ABD Parlamentosu Türk Dostluk Grubu'nun 4 eş başkanına mektup göndererek, Gülen Cemaatinin Türkiye'de neler yaptığını, devam eden davaları detaylıca anlatacaklarını da belirtti. Mektup, Fethullah Gülen'in New York Times'da çıkan röportajına yanıt niteliği de taşıyacak. Ayrıca önümüzdeki günlerde dostluk grubundan bir heyet ABD'ye giderek, parlamenterle görüşecek.

ulusalkanal.com.tr

# fethullah gülen # John Kerry