Ayasofya'da nasıl ibadet edilecek?

“Ayasofya” kararının ardından tarihi yapıda ibadetin nasıl yapılacağına ilişkin çalışma başlatıldı. Ayasofya’nın restorasyon çalışmaları salı günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında masada olacak.

Ayasofya'da nasıl ibadet edilecek?

Ayasofya’da ibadetin nasıl yapılacağına ilişkin çalışmalar başladı.

Danıştay kararının ardından Ayasofya’da ilk namaz 24 Temmuz’da kılınacak. Edinilen bilgiye göre, Ayasofya’nın restorasyon çalışmalarını yapan arkeologlar, Cumhurbaşkanlığına bazı önerilerin olduğu bir çalışma sundu.

Cumhurbaşkanlığı, öneriler doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan hazırlık yapılmasını istedi. Kararın ardından Kültür Bakanlığı yetkililerinin Diyanet yetkilileriyle bir araya geldiği ve seçenekleri değerlendirdiği öğrenildi.

Ayasofya’da ibadetin nasıl yapılacağına ilişkin çalışmada farklı seçenekler bulunuyor. Hürriyet'in haberine göre ilk seçeneğe göre caminin namaz kılınacak bölümlerinde zemine ışık sistemi konulacak. Işık, mozaik ve fresklere yansıtılacak, namaz sırasında ise kapalı tutulacak.

Mozaik ve fresklerin, ibadet saatlerinde bir perde mekanizması ile kapatılması da gündemde.

Tarihi yapıda olumsuzluk yaşanmaması için Ayasofya’nın ibadete açılacak bölümüne halı serilecek. Turistlerin halıya basmamaları için özel koridor oluşturulması bekleniyor.

Çalışmalar salı günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

ulusal.com.tr

# ayasofya