Hikmetyar, Erdoğan’ın imzasıyla terörist listesinde

BM kararını uygulamaya dair Bakanlar Kurulu Kararına göre, Türkiye’deki malvarlıklarına el konulacak teröristler arasında, Erdoğan’ın dizinin dibinde oturduğu Hikmetyar da var

Hikmetyar, Erdoğan’ın imzasıyla terörist listesinde

Levent Ak/ Aydınlık

Bakanlar Kurulu, BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda, El Kaide ile bağlantılı 219 kişi ve 63 kuruluşun, Taliban’la bağlantılı 130 kişi ve 4 kuruluşun mal varlıklarını dondurma kararı aldı. Dünkü Resmi Gazete’de yer alan kararın ekindeki ‘teröristler listesi’nde çok tanıdık bir isim de yer alıyor. Recep TayyipErdoğan’ın 1993 yılında dizlerinin dibine çökerek poz verdiği Gulbeddin Hikmetyar.

138. sırada yer alıyor

Hikmetyar’ın adı ve bilgileri, altına Erdoğan’ın ve bütün bakanlarının da imzasını attığı teröristler listenin 48’inci sayfasında ve 138’inci sırada yer alıyor. Gayrıresmi kayıtlarda 1947 doğumlu olduğu yönünde bilgiler yer alan Hikmetyar’ın BM kararında yer alan bilgilere göre gerçek doğum tarihi 1 Ağustos 1949. Doğum yeri ise Afganistan’ın Kunduz ili. Belgede, kullandığı ve bilinen diğer adları ise şöyle sıralanmış: a) Gulabudin Hekmatyar b) Golboddin Hikmetyar c) Gulbuddin Khekmatiyar d) Gulbuddin Hekmatiar e) Gulbuddin Hekhmartyar f) Gulbudin Hekmetyar. Listede adları yer alan teröristlerin büyük bir bölümünde pasaport ve kimlik numaralarına ilişkin bilgiler bulunurken, Hikmetyar’ın bu bilgileri bulunmuyor.

Fotoğraftan bir yıl önce, iki bin kişiyi katletmişti

Gulbeddin Hikmetyar, 1992’de Afgan direnişçilerin oluşturduğu Yönetim Konseyi tarafından Başbakan seçilmişti. İnsan Hakları İzleme Komitesi kayıtlarına göre, Ağustos 1992’de Hikmetyar’ın emrindeki kuvvetler, Kabil’de düzenledikleri roketli saldırılarla çoğu sivil 2 bin kişiyi öldürdü. Aynı bilgilere göre, olaylar sonrasında yarım milyon insan da Kabil’i terk etti. Hikmetyar, görevde olduğu dönemde, Kâbil’deki radyo ve televizyonlarda müzik yayınını yasakladı ve bütün sinemaları kapattı. Hikmetyar, özellikle ikiz kuleler saldırısı sonrasında El Kaide bağlantılı olduğu iddialarını uzun yıllar inkar etmişti. Ancak, BM tarafından hazırlanan liste, Hikmetyar’ın El Kaide bağlantısının da somut belgesi oldu. AKP iktidarı da bunu onaylayarak, Hikmetyar’ın terörist olduğunu resmen kabul etti.

# erdoğan # Tayyip # imza # terörist # Hikmetyar