ABD ile Rusya anlaştı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 70. dönem görüşmelerine, Rusya ile ABD'nin Suriye konusundaki açıklamaları damga vurdu. Rusya'nın askeri ve siyasi hamleleri ABD Başkanı Barack Obama'yı Rusya ve İran'ın çözüm önerisine yaklaştırdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de "Beşar Esad'ın IŞİD ile savaşan tek güç" olduğunu söyledi, Putin, "Suriye hükümetiyle işbirliği yapmamak büyük hata olur" dedi. İki ülkenin Suriye krizinde temel ilkelerde anlaştığı ancak sonuçlar üzerinde görüşmelerin devam ettiği açıklandı.

ABD ile Rusya anlaştı

Suriye hükümetinin Batı destekli terör örgütlerine karşı verdiği mücadele, Birleşmiş Milletlerler Genel Kurulu 70. dönem görüşmelerinin ana gündemi oldu. Genel Kurul'a, Rusya ve ABD cephelerinden gelen açıklamalar damga vurdu.

Genel Kurul'da ilk konuşmayı ABD Başkanı Barack Obama yapmıştı. Obama, "Rusya ve İran ile çalışmaya hazırız" dedi. Obama, "Realizm Esad'dan yeni bir lidere idareli geçişi gerektirir" sözleriyle de Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı şuanki pozisyonunu kabullenen bir çerçeve çizdi.

Obama'dan sonra kürsüye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çıktı. Rus lider Amerika'nın Suriye politikasını eleştirdi. Suriye hükümetinin IŞİD'e karşı gerçek anlamda savaşan tek güç olduğunu belirten Putin, "terörle mücadelede Suriye hükümetiyle işbirliği yapmamanın büyük bir hata olacağını" söyledi.

Obama ve Putin daha sonra bir araya geldi. Birleşmiş Milletler binasında yapılan görüşme bir buçuk saat sürdü. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Putin, "Rus uçakları IŞİD'e yönelik hava operasyonuna katılacak mı?" sorusuna "Hiçbir seçeneği dışlamıyoruz" yanıtını verdi. Rus lider, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı kastederek de "Savaş alanında olanlara, başta IŞİD olmak üzere teröristlerle savaşanlara destek için gerçekten daha fazla ne yapılabileceği üzerinde düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya ve ABD'nin görüşmesine ilişkin son açıklamayı da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry yaptı. Kerry, Suriye konusunda Rusya'yla temel ilkelerde anlaştıklarını ancak sonuca dair görüş ayrılıklarının devam ettiğini söyledi.

Suriye konusunda ilişkin önemli bir açıklama da Fransa'dan geldi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "İran ve Rusya ile çalışmak zorundayız" dedi. Hollande, "Esad sorunun kaynağı çözümün parçası olamaz" ifadelerini kullandı.

İsrail Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz da Tel Aviv yönetiminin Beşşar Esad'in görevde kalıp kalmamasına karışmadığını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

# abd # John Kerry