25 Mart 2019 Pazartesi dolar ne kadar? Dolar neden yükseliyor? Merkez Bankası'ndan ikinci kur açıklaması (Güncel dolar fiyatları - Dolarda son durum! Dolar haftaya nasıl başladı)

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları belli oldu. Dolar 5,6250 liradan, avro 6,3650 liradan haftaya başladı. Dolar, saat 10.39 itibariyle 5,69 lira oldu. Saat 15.19 itibariyle dolar tekrar 5.69 lira oldu. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçlar, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edilecektir. Merkez Bankası rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir. Bu doğrultuda, geçtiğimiz yıl finansal piyasalarda yaşanan oynaklıklar sonrasında rezervlerde artış trendi gözlenmiştir. Brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmalar ise olağan işlemlerden ve dönemsel unsurlardan kaynaklanmakta olup öngörülmeyen bir durum söz konusu değildir." denildi. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, "İktisadi faaliyet cephesinde dengelenmenin devam ettiğini söyleyebilirim. Para politikası duruşumuzu enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmeye odaklı olarak şekillendiriyoruz." dedi

25 Mart 2019 Pazartesi dolar ne kadar? Dolar neden yükseliyor? Merkez Bankası'ndan ikinci kur açıklaması (Güncel dolar fiyatları - Dolarda son durum! Dolar haftaya nasıl başladı)

Dolar, saat 15.19 itibariyle 5,69 lira oldu.

6,3630 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,3650 lira olarak belirlendi.

Cuma kapanışta doların satış fiyatı 5,6210 lira, avronun satış fiyatı ise 6,3530 lira olmuştu.

MERKEZ BANKASINDAN AÇIKLAMA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçların, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edileceğini duyurdu.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, ekonomiye ilişkin makro göstergelerin koordineli politika adımlarının etkisiyle dengelenme sürecinin devamına işaret ettiği belirtildi.

Öncü verilerin ilk çeyrekte yurt içi talepte ılımlı bir toparlanmanın gerçekleştiğini gösterdiğini dile getirilen açıklamada, mal ihracatı ve turizm talebindeki güçlü seyirle birlikte net ihracatın büyümeye yüksek katkı verdiği ve bu çerçevede cari dengedeki iyileşmenin hızlanarak sürmesinin beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, ekonomik dengelenme sürecinde para politikasının fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda şekillendiği, maliye politikası ile güçlü eşgüdüm enflasyonla mücadeleyi desteklediği belirtilerek, "Diğer taraftan, Merkez Bankası rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir. Bu doğrultuda, geçtiğimiz yıl finansal piyasalarda yaşanan oynaklıklar sonrasında rezervlerde artış trendi gözlenmiştir. Brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmalar ise olağan işlemlerden ve dönemsel unsurlardan kaynaklanmakta olup öngörülmeyen bir durum söz konusu değildir." denildi.

Finansal piyasalarda gözlenen oynaklıklar ve sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edildiğine işaret edilen açıklamada, para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçların, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edileceğini vurgulandı.

MERKEZ BANKASI'NDAN İKİNCİ AÇIKLAMA

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya şunları söyledi:

"İktisadi faaliyet cephesinde dengelenmenin devam ettiğini söyleyebilirim.

Para politikası duruşumuzu enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmeye odaklı olarak şekillendiriyoruz.

Rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesi daha sağlıklı analizlere imkan tanır.

Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak ve güçlendirmek."

# Merkez Bankası # dolar ne kadar # dolar neden yükseliyor # güncel dolar fiyatları