Kentsel dönüşümde bir iptal daha

İstanbul'da kentsel dönüşüme tabi tutulan bir alanın daha imar planı iptal edildi. Danıştay İstanbul Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi'nin imar planlarını nüfus yapı ve trafik yoğunluğunu artıracağı gerekçesiyle iptale etti.

Kentsel dönüşümde bir iptal daha

İstanbul Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi'nin kentsel dönüşüm projesi yargıdan geri döndü.

Sultangazi Belediyesi, 2013 yılında Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan 116 bloktan oluşan binaların riskli alan ilan edilmesini için bir rapor hazırladı. Raporda, Cumhuriyet Mahallesi sınırlarında bulunan 116 blokun 25-30 yaş aralığında olduğu ve söz konusu alanın riskli alan ilan edilmesi önerildi.

Öneri Bakanlar Kurulu kararıyla kabul edilerek mahallenin bir kısmı, ‘riskli alan’ ilan edildi ve kentsel dönüşüm kararı çıkarıldı. Mahalle sakinleri ise yürütmeyi durdurma talebiyle Danıştay On Dördüncü Dairesi’ne başvurdu.

Dava konusunu inceleyen On Dördüncü Daire, detaylı bir teknik rapor hazırlanmadığını belirterek Bakanlar Kurulu’nun aldığı riskli alan kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Dava sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Cunhuriyet Mahallesi’yle ilgili hazırladığı imar planı da yargıya taşındı. İstanbul 8'inci idare mehkemesi de imar planlarını iptal etti.

İptal gerekçesinde Kararın sonuç bölümünde planların o bölgedeki nüfus yoğunluğunu iki katına çıkaracağı, trafik yoğunluğu açısından da yurttaşların menfaatine olmadığı belirtildi.

ulusalkanal.com.tr

# kentsel dönüşüm # iptal