OPEC'ten petrol üretimi açıklaması

OPEC+ koalisyonunda üretim kısıntısı üzerinde anlaşmasına varıldı. Petrol üretimi 1 Mayıs'tan itibaren günlük 10 milyon varil azaltılacak. Petrol fiyatları, anlaşmanın ardından yükseldi.

OPEC'ten petrol üretimi açıklaması

OPEC+ adıyla bilinen ve 23 üyenin bulunduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerin telekonferans yoluyla düzenledikleri 10'uncu Olağanüstü Bakanlar Toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, yaptığı açıklamada, cuma günü alınan petrol üretim kesintisi kararının uygulanacağını bildirdi.

Buna göre, OPEC+ olarak bilinen grup, günlük ham petrol üretim miktarını 1 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar 10 milyon varil azaltacak.

Söz konusu kesinti, uygulanmaya başladığı tarihten itibaren örgütün en büyük kesintisi olarak tarihe geçecek.

ABD Başkanı Donald Trump, petrol üretiminin kısıtlanması konusunda vardıkları anlaşma dolayısıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a teşekkür etti.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada Trump'ın, Putin ve bin Selman ile telefonda ayrı ayrı görüştüğü kaydedildi.

Petrol fiyatları üretim kısıntısı anlaşmasının ardından yükseldi. Brent petrol fiyatı yaklaşık yüzde 4 artarak varil başına günü içi en yüksek 34 dolar civarını gördü. Ardından ise 32 dolar seviyesinde sabitlendi. Brent petrolün varil fiyatı 24-25 dolara kadar gerilemişti.

ulusal.com.tr

# petrol # opec # petrol üretimi