Pentagon'dan Menbiç açıklaması

ABD Savunma Bakanı Mattis, Türkiye ile ABD’nin mutabakata vardığı Münbiç'te yol haritasına ilişkin, "Türkiye, NATO için bir ön cephe ülkesidir; Türkiye'nin meşru menfaatleri için bir yol bulmak zorundayız." dedi.

ABD Savunma Bakanı Mattis, terör örgütü YGP'yi bir kenara itemeyeceklerini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Ankara ile Washington arasında görüşülen Menbiç yol haritasına dair açıklamalarda bulundu.

Brüksel'deki NATO savunma bakanları toplantısına giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, Türkiye'nin meşru menfaatleri için bir yol bulmak zorunda olduklarını" ancak YPG'nin ana bileşeni olduğu SDG'yi de bir kenara itmeyeceklerini söyledi.

Terör örgütü YPG'nin bileşeni olan SDG'nin zamanında IŞİD'i sahada yenen tek örgüt olduğunu belirtti ve IŞİD'in hâlen tamamen yenilmediğini ifade etti. ABD'li Bakan, bu nedenle IŞİD'e karşı sürdürülen operasyonların kritik önem arz ettiğini söyledi.

Mattis, ABD'nin Türkiye ve SDG ile iş birliğini aynı anda sürdürüp sürdüremeyeceğine ilişkin, "Bu karmaşık bir konu. Gördüğüm en karmaşık savaş alanı" yanıtını verdi. Bir yandan Türkiye'nin kaygılarını gidermeye çalışırken diğer yandan da IŞİD'i yenmeye çalıştıklarını ifade eden Mattis, " Bu çok zor bir iş. Ama bunu yapıyoruz. Çalışıyoruz. Ve bunu Türkiye'ye karşı değil, Türkiye'yi sayarak yapıyoruz." diye konuştu.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell( Ves Mitçıl) da , Washington’ın Türkiye ile ilişkilerindeki ana amacının, Ankara’nın Batı’ya yöneliminin korunması olduğunu söyledi. Mitchell, "Uzun vadede Türkiye, bölgede İran'a karşı denge oluşturabilecek tek ülke". diye konuştu.

ulusal.com.tr

# abd # açıklama # münbiç # Mattis