Domuz gribi tarihe karışacak

Halk arasında domuz gribi olarak bilinen virüsü 5 dakikada tespit edebilen cihaz geliştirildi. Patent başvurusunun ardından cihazın seri üretimine geçilecek.

Domuz gribi tarihe karışacak

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulu İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi harekete geçti. TÜBİTAK gibi pek çok kamu kuruluşundan destek alındı. Ve domuz gribini 5 dakikada tespit eden cihaz geliştirildi.

Nanofotonik ve biyotanımlama sistemleri laboratuvarında, H1N1 virüsünün taşınabilir bir cihazla tespit edilmesi için, 1,5 yıl önce çalışma başlatıldı.

Çalışmalar sonuç verdi. Kamera, LED ışık kaynağı ve temiz oda prosesleriyle hazırlanmış bir biyoçipten oluşturulan sistem hazırlandı.

Türk bilim insanları, geliştirdikleri cihaz ile 5 dakika gibi kısa bir sürede kişide H1N1 virüsünün olup olmadığını belirlemeyi başardı. Ağırlığı yaklaşım 70 gram olan cihaz, alınan mukus örneklerinin çip yüzeyine enjekte edilmesiyle hastada H1N1 virüs olup olmadığını belirliyor.

Araştırmanın grup lideri Doktor Arif Engin Çetin, virüsün görülme sıklığının, havaların soğuduğu dönemde arttığına dikkati çekti.

Çetin, cihazın klasik yöntemlere göre daha çabuk ve hızlı sonuç verdiğini söyledi.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Müdür Yardımcısı Doktor Soner Gündemir de hastalıkların tedavisinde tanının koyulma sürecinin önemli olduğuna işaret etti.

ulusal.com.tr

# domuz gribi