Avrupa Birliği'nde sonun başlangıcı

Avrupa Birliği'nde Brexit'ten sonra şimdi de Frexit sesleri yükselmeye başladı. İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının yankıları sürerken Fransız Medyasında Avrupa Birliği'nin yetersizlikleri üzerinden Frexit tartışılıyor. ''Avrupa Birliğinde Sonun Başlangıcı mı?'' başlığıyla Le Figaro'da yayımlanan haberde ''AB bizi felç etti'' yorumları yapıldı.

Avrupa Birliği'nde sonun başlangıcı

Brexit süreci ile zor günler yaşayan Avrupa Birliği'nde şimdi de Fransa'nın ayrılığı tartışılıyor.

Koronavirüs ile mücadele sürecinde Birlik içinde yaşanan tartışmaları Fransız medyasında Frexit sesleri yükseltti. Fransız gazetesi Le Figaro’da Gazeteci Laurent Herblay’in imzasıyla yayınlanan habere ‘Avrupa Birliğinde Sonun Başlangıcı Mı?’ başlığı atıldı.

Koronavirüs sürecinde AB’nin yetersiz ve işlevsiz kaldığı belirtilen haberde Avrupa, kendi vatandaşlarına hizmet etmedi ifadeleri kullanıldı.

Herble, Fransa’nın da İngiltere gibi AB’den ayrılabileceğini ifade ederek, Brexit'e gönderme yaparak ''Frexit'' benzetmesini kullandı. ‘‘AB Bizi Felç Etti’’ gibi dikkat çeken ifadelerin yer aldığı haberde birlikten ayrılma fikri savunulurken ‘‘Fransız toprakları muhtemelen Frexit’in fikri için verimli’’ ifadelerine yer verildi.

Herble, ''Fransızların çoğunluğu AB'yi terk etmek istememişse bile bu son aylar bunu isteyenlerin argümanları çoğaldı. Brexit'in de gösterdiği gibi AB'den ayrılmak artık mümkün.'' dedi.

Avrupa Birliği için bize asla yardım etmeyen yetersiz bir bürokrasi tanımlaması yapan : ‘‘AB bizi herhangi bir ekonomik veya sağlık krizinden korumadı. AB hiçbir şey inşa etmemize izin vermedi, Avrupa kıtası, ABD çok uluslu şirketleri veya Çin için sadece bir pazar. Ve ABD iradesini dayatmaya devam etti. Şirketlerimizi para cezasına çarptırdı. İrannükleer anlaşmasından istediği gibi çekildi. AB, bizi felç eden ve dikkatimizi dağıtan, bize asla yardım etmeyen yetersiz bir bürokrasi'' sözleriyle dile getirdi.

Brexit sürecinin yankılarının devam ettiği Avrupa Birliği'nde, Fransa'nın da Frexit süreci tartışması başlatması birlikte dengeler değişiyor yorumlarını da beraberinde getirdi.

Avrupa Birliği'nde İtalya da AB’den ayrılmak için ciddi adımlar attı. Geçen yıl İtalya’da ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını hedefleyen ''Italexit'' isimli bir siyasi parti kuruldu. 2020 Mayıs ayında yapılan bir ankete göre İtalyanların sadece yüzde 39’u AB’ye güveniyor.

Frexit çıkışının gündemi olan haberde ayrılma fikrinin gerekçeleri de dile getirildi.

Analizde, ortaya konulacak doğru argümanlar ve iyi bir kampanya Fransızların Frexit fikrine destek vereceği öngörülüyor. Böylelikle yakın zamanda Avrupa dengeleri tamamen değişebilir.

# abd # ingiltere # iran # koronavirüs # çin # Kovid19 # fransa # avrupa # ab # italya # nükleer # Fransız # Pazar # brexit # Frexit # Italexit # Avrupa Birliğ # Le Figaro