ABD Dışişleri Bakanlığından açıklama: ''Cemal Kaşıkçı'nın mirasını saygıyla anıyoruz''

3 yıl önce Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda cinayete kurban giden gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili ABD'den açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Kaşıkçı'nın olağanüstü yaşamını ve mirasını, ölümünün 3. yılında saygıyla andıklarını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından açıklama: ''Cemal Kaşıkçı'nın mirasını saygıyla anıyoruz''

ABDDışişleri Bakanlığından, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda cinayete kurban giden gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili açıklama geldi.

ABD'nin her yerde insan hakları ilkelerinin yanında olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

- Onun anısına, ifade özgürlüğünü ve her yerde gazetecilerin, aktivistlerin ve muhaliflerin korunmasını savunmayı taahhüt ediyoruz.

Açıklamada, Kaşıkçı cinayeti benzeri suçların tekrarlanmaması için adımlar atıldığı da kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığının denizaşırı muhalifleri tehdit ettiğine inanılan 76 Suudi vatandaşına getirdiği vize kısıtlamaları da hatırlatılan açıklamada, ABD’nin insan hakları konusunu dış politikasının merkezine koyduğu ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Kaşıkçı'nın olağanüstü yaşamı ve mirasının saygıyla anıldığına işaret edilerek, "İnsan haklarını savunmak kesinlikle ABD'nin ulusal çıkarlarınadır ve ulusal güvenliğimizi güçlendirir." değerlendirmesi yer aldı.

Suudi Arabistan yönetimine yönelik eleştirileriyle bilinen Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de evlilik işlemleri için gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkmamıştı. Kaşıkçı'nın daha sonra konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.

# istanbul # abd # cinayet # suudi arabistan # cemal kaşıkçı # dışişleri bakanlığı # washington post