AKP İhvan'a 90 milyon dolar aktardı

Mısır’ın önde gelen gazetelerinden El-Yevm El Saba’ya konuşan Müslüman Kardeşler(İhvan) hareketinin önde gelen isimlerinden Hüseyin Abdülrahman, AKP hükümetinin Mısırlı gruplarla gizli toplantılarda bir araya gelerek Mısır’daki rejim karşıtı harekete para aktardığını, hedefin yeni anayasa referandumu baltalamak olduğu belirtildi.

AKP İhvan'a 90 milyon dolar aktardı

İhvan hareketinin bir kolu olan İhvan Bila Onf, yani “Şiddetsiz İhvan”ın sözcüsü Hüseyin Abdülrahman gazeteye verdiği röportajda, geçtiğimiz Çarşamba ve Perşembe günleri(27-28 Kasım) Türkiye’de yine benzer bir toplantının yapıldığını söyledi.Toplantıya Uluslararası Müslüman Kardeler hareketinin liderleri ileBaşbakan Erdoğan’ın bir danışmanının ve Türkiye Dışişleri Bakanı Yardımcısı’nın katıldığını ve Mısır’daki Müslüman Kardeşleri kurtarmanın yollarının konuşulduğunu belirtti. Abdülrahman, gizli yapılan bu toplantıda katılımcıların Mısır’daki Müslüman Kardeşler hareketine büyük miktarda mali destek verilmesi için karşılıklı olarak anlaştıklarını, bu şekilde İhvan hareketinin Mısır’daki etkinliğini sürdürebileceğini ve terör gruplarının da ülkede şiddete devam edebileceğini belirtti.

Hükümet talimatıyla ‘bağış’

Abdülrahman, Türk hükümetinin finansman bonosu yarattığını ve bunun üzerinden gelen mali destekleri ve bağışları Londra’ya aktardığını, buradan da Mısırlı bazı iş adamlarının yurtdışındaki hesapları üzerinden kaynakların Mısır’a aktarıldığını belirtti. Abdülrahman, bunun haricinde bir de Londra’da 01868485 no.lu bir hesap numarasının olduğunu ve Türkiye’deki bazı iş adamlarının hükümetin kararı doğrultusunda Londra’daki bu hesaba “bağış” yaptıklarını, toplanan bu bağışların da yine benzer bir şekilde Mısır’a gönderildiğini aktardı.

Teröre 90 Milyon dolar

Şiddetsiz İhvan hareketi sözcüsü Abdülrahman, Türkiye’nin Mısır’da rejime karşı olan gruplara yaklaşık 89 milyon dolar aktardığını ve 56 değişik terör grubunu bir araya getirecek yeni bir platform için aracı olduğunu belirtti. Bu yeni organizasyonun Tahaluf El-Cemaat El-Jihadiye, yani Cihat Cemaatleri Birliği adı altında faaliyet göstereceğini belirtti. Mısır’daki mevcut terör operasyonlarını liderliğini Mahmud İzzet’in yaptığı grubun yürüttüğünü, bu grubun askeri kanadının ise Ensar el-Beyt el-Mekdis olduğunu ve amaçlarının siyasi liderleri ve ordu mensuplarını öldürmek olduğunu söyledi.

Şiddetsiz İhvan hareketi sözcüsü, Mahmud İzzet’in resmi olarak Ensar el-Beyt el-Mekdis ile diğer 55 grup arasındaki iletişimi sağladığını ve terör operasyonlarının bu şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Dünya çapında köşe yazarları satın alındı

Röportajın devamında Abdülrahman bazı Mısırlıların Türkiye’de yine hükümetin himayesinde bir araya getirildiklerini ve örneğin el bombası nasıl yapılır ve gelecek operasyonlarda nasıl kullanılır diye eğitim aldıklarını, bu operasyonların da Türkiye’den gelen bu paralarla yapılabildiğini belirtti. Abdülrahman, bu Cihat Cemaatleri Birliği’nin ilk hedefinin yeni Anayasa konusunda yapılacak olan oylamayı baltalamak olduğunu belirtti.

Yapılacak olan yeni anayasa referandumunda yolsuzluk olmuş gibi göstermek için ve uluslararası toplumda Anayasa çalışmalarına yönelik kuşku uyandırmak için yabancı basında yabancı köşe yazarlarının da Türkiye üzerinden satın alındığını belirtti.

Şeriatçı maddeler dayatıldı

Söyleşide, Muhammed Mursi iktidara geldikten sonra, Mısır’ın her kesminden siyasi oluşumlarla kurulan uzlaşma komisyonunun yürüttüğü önceki Anayasa çalışmalarını bizzat Türkiye’nin müdahalesiyle baltalandığı ve yol haritasının engellendiği belirtildi. Anayasa’da şeriatçı unsurların yer alması konusunda Selefi gruplar ve Müslüman Kardeşler tarafından dayatmalar yapıldıktan sonra laik kanadın Anayasa görüşmelerinden çekildiği ve bu krizin Mursi için sonun başlangıcı olduğu hatırlanacaktır. Söyleşide, 15 Aralık 2012 tarihli Anayasa taslağına ilişkin referandum sırasında, Türkiye’nin bizzat devreye girip belli yöntemlerle İhvan hareketini ‘korumaya’ çalıştığı belirtiliyor. Şiddetsiz İhvan grubu, Mısır’daki terör gruplarının Anayasa referandumunu erteleyene kadar şiddet ortamını devam ettirmek istediklerini ve yeni anayasadaki yol haritasını baltalamak istediklerini.

Aydınlık

# türkiye # mısır # büyükelçi # erdoğan # Sisi # mursi # İhvan # hüseyin avni botsalı