Cumhurbaşkanı Aliyev'den Avrupa Konseyi'ne tepki

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ordunun Ağdam’a girmesinin ardından halka seslendi. “Ağdam için yeni bir dönem başlıyor” diyen Aliyev, işgalden kurtarılan bölgelerinin yeniden inşa edileceğini söyledi. Ermenistan’ın sivil katliamlarına sessiz kalan batıya seslenen Aliyev, "Avrupa Konseyi neden susuyorsun? Nerede sizin insan haklarınız?" diye sordu.

Cumhurbaşkanı Aliyev'den Avrupa Konseyi'ne tepki

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ağdam’ın kurtuluşu dolayısıyla halka seslendi. Ağdam ve işgalden kurtarılan toprakların yeniden inşa edileceğini söyledi. “Devlet vatandaşların oraya dönmesine yardım edecek" dedi.

Aliyev, Dağlık Karabağ’da yaşanan sürecin Ermenistan’ın siyasi temellerinin başarısız olduğunu ortaya çıkardığını belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, bölgede Ermenilerle komşuluğun devam edeceğini vurguladı. “Güney Kafkasya'da düşmanlıkların sona ermesinden yanayım” dedi.

İlham Aliyev, İran'ın, Ermenistan'a silah ve mühimmat gönderilmesini engellemek için hava sahasını savaş boyunca kapattığını açıkladı. Sivil katliamlarına sessiz kalan batılı ülkelere ise tepki gösterdi.

Aliyev’in eleştirdiği ülkelerin başında yer alan Fransa ise, Karabağ’da başarısız olan Minsk grubunu yeniden devreye sokmaya çalışıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmelere ilişkin Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin Karabağ konusuna dahil olmasından duyulan rahatsızlık dile getirildi. Karabağ'a Astana sürecini uygulanmamalı açıklaması yapıldı.

Dağlık Karabağ’da çatışmalar nedeniyle evlerinden kaçan on binlerce insanın geri dönmesi için müzakerelerin yeniden başlaması gerektiği ifade edildi.

Fransa’nın Dağlık Karabağ’a insani yardımda bulunacağı belirtilen açıklamada, Macron’un, dini ve kültürel mirasın korunması için önlemlerin alınmasını istediği belirtildi.

ulusal.com.tr

# Azerbaycan # aliyev # fransa # Emmanuel Macron # dağlık karabağ # Ermenistan # Avrupa Konseyi # ağdam