Kim Çin'e gitti

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trump ile bir hafta önce Singapur'da bir araya geldikten sonra Çin'e 2 günlük resmi ziyaret için gitti. Bu Kim'in marttan bu yana Çin'e yaptığı 3. ziyaret oldu.

Kim Çin'e gitti

Çin medyası KDHC lideri Kim Jong-un'un 2 günlüğüne ülkeyi ziyaret ettiğini duyurdu.

Kim'in bundan önceki ziyaretinde başkent Pekin'de kaldığı Diaoyutai Devlet Misafirhanesi çevresinde çok sayıda polis aracı ve zırhlı araç olduğu görüldü.

Sabah saatlerinde Pekin'e uçakla geldiği belirtilen Kim'in Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile buluşması bekleniyor.

Çin resmi televizyonu CCTV, Kim'in yarın da Pekin'de olmasının beklendiğini ifade etti.

KDHC lideri Kim'in geçen hafta ABD Başkanı Trump ile Singapur'da buluşması sonrası bu Çin'e yaptığı ilk ziyaret.

Singapur zirvesi sonrası yayımlanan 4 maddelik ortak açıklamada Kim "Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması için çalışma" sözü vermişti.

Kim göreve geldiği süreden bu yana ilk yurtdışı gezisini de martta Çin'e yapmıştı.

KİM, ÇİN'DEN EKONOMİK YAPTIRIMLARIN HAFİFLETİLMESİ İÇİN YARDIM İSTEYEBİLİR'

Japon Nikkei gazetesi Kim-Şi görüşmesinde geçen haftaki Singapur zirvesinin ele alınacağını ayrıca Kim'in nükleer silahlardan arındırma sözü karşılığında ülkesine uygulanan ekonomik yaptırımların hafifletilmesi için Çin'in yardımını aramasının beklendiğini yazdı.

ABD ve KDHC arasındaki arabulucu rolü artan Çin, Singapur'daki zirvenin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin KDHC'ye yönelik ekonomik yaptırımları azaltmayı düşünebileceğini belirtmişti.

Çin, Singapur zirvesinde yer almasa da perde arkasında güçlü etkisini hissettiriyor.

ÇİN VE KDHC, ABD İLE YAPILAN ANLAŞMAYI İLERLETMEK İÇİN ETRAFLI BİR STRATEJİ OLUŞTURMAK İSTİYOR'

AFP'ye konuşan Pekin merkezli uluslararası ilişkiler yorumcusu Hua Po "Nükleer silahlardan arındırılma konusunda KDHC ile ABD arasında farklılıklar olabilir çünkü ABD geri dönüşü olmayan ve doğrulanabilir bir nükleerden arınma istiyor. Bu Kim Jong-un için kabul etmesi zor bir şey olabilir. Bu nedenle hem Çin hem de KDHC iletişimi güçlendirmek ve ABD ile yapılan anlaşmayı ilerletmek için etraflı bir strateji geliştirmek istiyor" dedi.

PENTAGON VE GÜNEY KORE ORDUSU ORTAK TATBİKATLARIN DURDURULDUĞUNU AÇIKLADI

Trump Singapur zirvesinin ardından Pyongyang ve Çin tarafından 'provokasyon' olarak görülen ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatlarını durduracağını söylemişti.

Uzmanlar bunun Çin'in etkisinin net bir işareti olduğunu belirtirken ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Güney Kore ordusu Trump'ın talimatının ardından planlanan ortak tatbikatları durdurduklarını duyurdu.

Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Güney Kore ve ABD, ağustosta yapılacak 'Özgürlük Koruyucusu' askeri tatbikatı bağlamında tüm planlanan aktiviteleri askıya almada anlaştı" dendi.

Pentagon Sözcüsü Dana White da yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump'ın bağlılıklarıyla uygun ve müttefikimiz Güney Kore ile uyum içinde ABD, ağustos ayındaki tüm savunma amaçlı savaş oyunu planlarını durdurmuştur" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray ve Pentagon yetkililerinin bu hafta içinde bir araya gelerek ABD ile Güney Kore askeri tatbikatlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunacağını da aktardı.

# abd # çin # ziyaret # kim # KHDC