Sağlık Bakanlığı salam, sucuk ve sosis için harekete geçti

Dünya Sağlık Örgütü’nün "salam, sucuk ve sosis tüketmek kanser riskini artırır" açıklaması Sağlık Bakanlığı’nın dikkatini çekti. Bakanlık bu konuda Bilim Kurulu'nu toplayacak.

Sağlık Bakanlığı salam, sucuk ve sosis için harekete geçti

Dünya Sağlık Örgütü'nün "salam, sucuk, pastırma, sosis gibi işlenmiş et ürünleri sigara kadar kanserojen" açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bilim Kurulu da bu konuda toplanma kararı aldı.

Sektörün de konuyla ilgili görüşleri alınarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütülecek. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, "Bu tartışmanın ‘yemeyin, içmeyin’ noktasına getirilmesini de doğru bulmuyorum." dedi.

Yetkin, "İşlenmiş ürünlerde tehlike görülüyorsa Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortak bir çalışma yürütüp katkı maddelerinin azaltılmasını sağlayabilir" açıklaması yaptı.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği de konuyu değerlendirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, kırmızı etin kansere yol açtığına dair kesin bir bulgu bulunmadığını bildirdi.

Açıklamada ülkemizdeki et tüketiminin çok yüksek olmadığı hatırlatılarak, "ülkemizde kişi başına düşen işlenmiş et tüketimi günlük 10 gramdır. Bu oran raporda belirtilenin çok altındadır" denildi.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği, "yeterli ve dengeli beslenme için etten vazgeçmeyin" uyarısında bulundu.

ulusalkanal.com.tr

# dünya sağlık örgütü # sağlık bakanlığı # sucuk # sosis # salam