Çipras teslim oldu

Atina yönetimi, kesintisiz 22 saat süren görüşmelerin ardından Uluslararası kreditörlerle anlaşmaya vardı. İflastan kurtulup euro bölgesinde kalmak için 86 milyar euroya ihtiyacı olan Yunanistan'ın, 20 Ağustos'a kadar Avrupa Merkez Bankasına en az 3 milyar euro ödemesi gerekiyor.

Çipras teslim oldu

Aylarca dünya gündeminde kaldı, halk sokaklarda eylemler yaptı.

Haziran sonundan bu yana ekonomi gündeminin öncelikli maddesi olan Yunanistan'ı kurtarma paketinde sona gelindi. Aleksis Çipras'ın kreditörlere meydan okuyan açıklamaları, referandum ve kabine değişikliğine rağmen, Çipras, Uluslararası kreditörlere boyun eğdi.

Yunanistan; vergilerin arttırılması, emekli aylıklarında önemli kesintiler yapılması gibi halkın karşı çıktığı düzenlemeler olan sert kurtarma paketine evet dedi. Yunanistan maliye bakanlığından bir yetkili "Bazı ufak detaylar haricinde, ülkeyi euro bölgesinde tutacak ve iflastan kurtaracak paket üzerinde anlaşmaya varıldığını" açıkladı.

Atina'da, taraflar arasında kesintisiz olarak yaklaşık 22 saat süren müzakerelerde; özelleştirme fonu, ödenmeyen krediler ve enerji piyasasının serbestleştirilmesi gibi önemli konu başlıklarda anlaşmaya varıldı.

Yunanistan Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos yaptığı açıklamada, "Kreditörlerle ana temalarda anlaşma sağlandığını, geriye çözümlenmesi gereken birkaç önemsiz konu kaldığını" söyledi.

Atina yönetimi, 20 Ağustos'a kadar Avrupa Merkez Bankasına 3,2 milyar euro ödeme yapmak zorunda. Çipras hükümeti kreditörlerle anlaşma imzalayarak 86 milyar avroluk "Üçüncü Kurtarma Paketi" kapsamında 25 milyar avro kredi almayı hedefliyor.

Yeni anlaşma metninin perşembe günü Yunan Parlamentosu'nda daha sonra da Euro ülkelerinin parlamentolarında onaylanması bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

# yunanistan # Haziran # çipras # tsipras