Bakan Hulusi Akar: "Özür beklediğimizi Fransız dostlarımız bilmeli"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell görüştü. Akar Avrupa'ya önemli mesajlar verdi. Türkiye'ye objektif olarak yaklaşmanın Avrupa'nın lehine olacağını söyledi.

Bakan Hulusi Akar: "Özür beklediğimizi Fransız dostlarımız bilmeli"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile Josep Borrell, çalışma ziyareti kapsamında Ankara'da bir dizi temasta bulundu.

Borrell, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile de görüştü. Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Akar ve Borell açıklamalarda bulundu.

Açıklamadan satır başları şu şekilde:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar:

- "Bizim bir özür beklediğimizi Fransız dostlarımızın bilmesini istiyorum"

- "Ama diğer taraftan ülkemizin de sahip olduğu hak, alaka ve menfaatleri dikkate almayan, onları bir tarafa bırakan, tek yanlı, objektif olmayan, ön yargılı bazı yaklaşımların da kabul edilemez olduğu da bir gerçektir"

- "Daha önce yaptığımız konuşmaların devamı niteliğinde olan son derece faydalı, samimi, verimli bir görüşme gerçekleştirdik. başta Libya ve Suriye olmak üzere bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduk."

- "Türkiye ile AB arasındaki etkin iş birliği hem iki taraf hem de bölgemiz için çok ciddi şekilde önem taşımaktadır. Barış, dostluk ve ortak değerlerimize saygı çerçevesinde AB ile özellikle savunma-güvenlik konularında iş birliği ve diyaloğumuzu daha da geliştirmek istiyoruz. Bu çerçevede AB'nin Türkiye'ye ön yargılardan uzak şekilde ve objektif olarak yaklaşmasının her iki tarafa da büyük yarar sağlayacağını burada belirtmek istiyorum."

- "Bugün ayrıca Sayın Borrell'e Fransa'nın iddiası ile alakalı gerekli bilgileri de verdik. Teferruatlı bir şekilde izah ettik. Dolayısıyla Fransız iddialarının gerçekleri yansıtmadığını bir kez daha burada gözler önüne sermiş bulunuyoruz. Daha önce NATO'nun askeri ve sivil otoritelerine verdiğimiz, gönderdiğimiz bilgilerdi. Dolayısıyla bu bilgilerin bir şekilde tabii ki Fransızlar tarafından ulaşılacağını ve Fransız müttefiklerimiz tarafından da bu bilgilerin değerlendirilmesiyle gerçeklerin tam olarak anlaşılacağını ve onun sonucunda da bizim bir özür beklediğimizi de Fransız dostlarımızın bilmesini istiyorum."

"ARAMIZDAKİ BAZI KONULARDA ANLAŞMAZLIKLAR"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell:

- "Türkiye ile AB arasında yanlış anlaşılmaları önlemek ya da ilişkilerimizin kötüye gidişini engellemek için görüşülmesi gereken birçok konu var. Aramızdaki bazı konularda anlaşmazlıklar var ama bunu çözmenin yolu diyalogdur."

- "NATO üyeleri arasında bir sorun yaşandı ve NATO tarafından araştırılıyor. Bu konu da Akar da bana teferruatlı bilgiler verdi. Bu bilgiler NATO'yla da paylaşılıyor."

# hulusi akar # fransa türkiye