Amerika'dan Türkiye'ye çok sert Twitter açıklaması

Türkiye'de Twitter'in kapatılmasına ABD'den gelen tepkiler sürdü.

Amerika'dan Türkiye'ye çok sert Twitter açıklaması

Twitter yasağına uluslararası camiadan tepki yağdı.

Beyaz Saray ve Amerika Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen çifte tepkinin ardından, Amerika'dan bugün de twitter yasağına yönelik tepki açıklamaları geldi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Douglas Frantz, Bakanlık'ın resmi blog sayfasında; Türkiye'deki twitter yasağını sert sözlerle eleştirdi.

"Bu 21'inci Yüzyıl'da gerçekleşen bir kitap yakma eylemidir ve kimseyi daha güçlü kılmaz. İnternetin dünya topluluğu forumu olarak hizmet ettiği bir çağda uygulanan sansür, dünyanın her yerindeki ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdittir"

Müsteşarın yazısı, Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın resmi twitter hesabında da yayımlandı.

Amerika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power twitter hesabından, yasağın demokrasiyle bağdaşmadığını belirtti. Mesaj, Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabı tarafından da paylaşıldı.

En sert tepki ise İsveç'den geldi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "Türkiye’de Twitter’ı kapatmak gibi aptalca bir çaba işe yaramıyor ve çok ağır bir şekilde geri tepiyor" dedi.

Tepkilere rağmen internete yeni engellemler geldi. Twitter yasağını delmek için kullanılan google DNS'ler devre dışı bırakıldı. DNS ayar değişikliği üzerinden twitter'e girişleri engellemek içi IP (Aypi) tabanlı ebgelleme yapıldı. Yasağı aşmak isteyenler google uzantılı başka uygulamalara yöneldi.

# amerika # türkiye # yasak # twitter # ulusalkanal