YSK'dan 'pusula' açıklaması

YSK yaptığı açıklama ile basında yer alan neden fazla pusula basıldı sorularına yanıt verdi.

YSK'dan 'pusula' açıklaması

Cumhurbaşkanı seçiminde 42 gümrük kapısında oy kullandırılmaktadır. Gümrüklerde oy kullanacak seçmen sayısı kesin olarak bilinemediğinden 400’lük paketler halinde toplam 1.500.000 adet oy pusulası ilçe seçim kurullarına gönderilmiştir.

İlçe seçim kurullarına sandıkların %2”si kadar yedek paket gönderilmektedir. Bunun ne derece doğru olduğu Düsseldorfta yaşanan su baskınında anlaşılmıştır. 156 sandıkta 112.320 adet oy pusulası zayi olmuş olup, tutanakla imha ettirildikten sonra yeniden gönderilmiştir.

Bu açıklamalardan sonra Yüksek Seçim Kurulunca bastırılan toplam 75.708.180 adet birleşik oy pusulasının dağılımı şöyle yapılmıştır.

Oy pusulalarının güvenli bir şekilde bastırılıp dağıtıldığı bilinmelidir. Tutanakla bastırılan oy pusulası ve zarfları yukarıda belirtilen planlama doğrultusunda ilçe seçim kurullarına gönderilmektedir.

Oy pusulası paketlerinin kaçar adet bastırılacağı yasa gereği Yüksek Seçim Kurulu tarafından kararlaştırılmakta olup, kararın alındığı tüm toplantılara Ülke seçmeninin % 95’ini oluşturan Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Halkların Demokratik Partisi temsilcileri de katılmaktadır. Oy zarfları ve birleşik oy pusulalarının gönderildiği ve tutanakla teslim edildiği ilçe seçim kurullarında da ilçede en çok oy almış dört siyasi parti temsilcisi ile ilçe seçim kurullarının oy zarflarını ve birleşik oy pusulalarını tutanakla teslim ettiği sandık kurullarında en çok oyu alan beş siyasi parti temsilcisi bulunmaktadır.

Görüldüğü gibi birleşik oy pusulası basım kararında, oyların kullanılıp artan birleşik oy pusulalarının tutanakla tespiti aşamalarının tamamında siyasi partiler olduğu gibi, ilçe seçim kurulları ile sandık kurullarında, oy dağılımının Ülke genelinde yaklaşık % 95’ini temsil eden iktidar, ana muhalefet ve muhalefet partilerinin temsilcileri bulunmaktadır. Ortada gezen, denetlenemeyen oy pusulası yoktur.

ulusalkanal.com.tr

# seçim # cumhurbaşkanlığı seçimi # ysk # pusula