İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den zenginleştirilmiş uranyum seviyesi açıklaması! İran'dan uranyum zenginleştirme ve ağır su stokları kararı

İran, Amerika'nın saldırgan adımlarına karşı nükleer anlaşmanın taraflarını uyardı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "60 gün sonra 5 ülkeyle bir sonuca varamazsak yükümlülüğümüzü sona erdireceğiz." dedi. Ruhani ayrıca anlaşmaya varılamazsa zenginleştirilmiş uranyum seviyesini artıracaklarını söyledi. Tahran'ın bu hamlesi Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesinin yıl dönümünde geldi.

Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesinin yıl dönümünde kameralar karşısına geçti. Nükleer anlaşmada yer alan batı ülkelerini uyardı. 60 gün süre verdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın nükleer anlaşmadaki çıkarları korunmazsa 60 gün içinde zenginleştirilmiş uranyum seviyesini artıracaklarını duyurdu.

Ruhani, açıklamayı Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesinin yıl dönümünde yaptı.

İran Cumhurbaşkanı, "Nükleer anlaşma kapsamında uranyumu yüzde 3,67 zenginleştirmeyle yükümlüyüz ancak 60 gün sonunda 5 ülkeyle bir sonuca varamazsak bu yükümlülüğümüzü sona erdireceğiz" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonraki süreçte anlaşmanın diğer taraflarının İran'ın kazanımlarını koruyacak adımları atamadığını belirtti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı son olarak geçen hafta yazılı açıklama yapmıştı. 2015'teki nükleer anlaşma kapsamında, İran'la sivil nükleer çalışmalar yapmasına izin verilen dört ülkeye tanınan yaptırım muafiyetinin 90 günlüğüne uzatıldığı kaydetmişti.

Daha önceki dönemlerde 180 gün olan muafiyet süresinin bundan böyle 90 güne indirildiği ve bunun İran üzerindeki baskıyı daha da artıracağı belirtmişti.

ulusal.com.tr

# iran # hasan Ruhani