Tertibe çanak tutan komutanlardan Balyoz Davası açıklaması

Tertibe sessiz kaldılar, "Var da diyemem yok da diyemem" sözleriyle Türk Ordusu'nu hedef alan savaşa malzeme verdiler. Balyoz Davası'ndaki tavırlarıyla tepki toplayan Genelkurmay Eski Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Eski Komutanı Aytaç Yalman kararı değerlendirdi. Tanık olmak için Silivri'ye gitmeyen Özkök ve Yalman, Anayasa Mahkemesi kararının ardından durumu düzeltmek için kolları sıvadı.

Tertibe çanak tutan komutanlardan Balyoz Davası açıklaması

Anayasa Mahkemesi Balyoz'da ihlal var kararı verdi, açıklamalarıyla Türk Ordusu'na yapılan tertibe çanak tutan komutanlar ise telaşlandı.

"Var da diyemem yok da diyemem" açıklamaları yapan, komutanlar çağırdığı halde tanıklık yapmaya gitmeyen Genelkurmay Eski Başkanı Hilmi Özkök, kararın hemen ardından konuştu. Özkök, "Her zaman söylemişimdir. Hukuka, yargıya güvenmeliyiz" dedi.

Özkök, tanık olmaya gitmemesini, "Mahkeme Işık Koşaner'in dinlenme talebini kabul etmemişti" sözleriyle savundu. Tanıklık yapmaya sanık veya sanık yakınlarının davetiyle gitmesinin doğru olmayacağını söyledi.

Benzer durumdaki bir diğer isim de suçlama konusu dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'dı. İddianamede "darbeyi önleyen komutan" olarak geçen Yalman'ın ifadeleri dava açısından büyük önem taşıyordu. O da silah arkadaşlarının yanında durmadı. Her yöne çekilebilecek açıklamalarıyla tertipçilere hizmet etti.

Tanık olmakta bugüne kadar geri duran Yalman, kararın ardından görevini hatırladı. Yalman, "bu kararın gereği olarak üzerime düşen bir görev olursa onu memnuniyetle ifa ederim" dedi.

Yalman, tanık olmak için girişimde bulunduğunu ancak mahkemenin reddettiğini ileri sürdü.

Silah arkadaşlarının yanında olanlar da vardı. Genelkurmay Eski Başkanı Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Eski Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Eski Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Hasan Aksay, tertiplere tepki için topluca istifa ettiler.

Tanık olmak için mahkemede hazır bulunan dört komutan birçok duruşmaya da izleyici olarak katılarak silah arkadaşlarına destek verdi.

ulusalkanal.com.tr

# Balyoz # tertip # hilmi özkök # aytaç yalman # kumpas