Barzani'nin bölünme referandumuna karşı bölgede birlik

Barzani'nin bölünme referandumuna karşı bölgeden birlik mesajları veriliyor. Irak'ın kuzeyine askeri müdahale masadayken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar İran'da. Akar, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Ruhani, "İyi ilişkileri geliştirmek için çalışmalıyız" açıklaması yaptı. Akar ise bölgede Türkiye ve İran rolüne dikkat çekti

Barzani'nin bölünme referandumuna karşı bölgede birlik

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın İran temasları sürüyor. Görüşmelerde Barzani'nin bölünme referandumu ana gündem maddesi.

Akar, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Önemli konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Ruhani, İran'da resmi temaslarda bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ı başkent Tahran'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Görüşmede, Irak'ın kuzeyindeki referandum başta olmak üzere bölgenin güvenliği masaya yatırıldı. İstikrarı tehdit eden gelişmeler de konuşuldu. Hudut güvenliği kapsamında işbirliğinin önemi ve terör örgütleri ile ortak mücadele kararlılığı vurgulandı.

İkili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Mesajlarda bölgedeki birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekildi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye ile İran arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin bölgesel sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Ruhani ayrıca iki ülke silahlı kuvvetleri arasında işbirliğinin artırılması konusundaki kararlılığa işaret etti, coğrafi sınırların bozulmasının, bölge güvenliği ve istikrarına zarar vereceğini kaydetti.

Orgeneral Akar da konuşmasında, askeri alanda işbirliğinin geliştirilmesinin bölge istikrarına büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Akar, Türkiye'nin, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı, daha önce İranlı mevkidaşı Tümgeneral Muhammed Bakıri ve İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile görüşmüştü.

Akar, Tahran'da İran Savunma Bakanı Emir Hatemi ile bir araya gelecek.

ulusal.com.tr

# türkiye # hulusi akar # iran # barzani # ruhani