IŞİD sabah savaşıyor, akşam uyuşturucu kullanıyor

IŞİD sabah savaşıyor, akşam uyuşturucu kullanıyor

Ayn el Arap’taki (Kobani) silahlı çatışmalar, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) iç yapısına ilişkin, dikkat çekici ayrıntıların da ortaya çıkmasını sağladı. Aydınlık, Suruç’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, IŞİD militanlarının bazılarının uyuşturucu kullandığı yönündeki açıklamasıyla örtüşen bilgilere ulaştı. IŞİD militanları, ağırlıklı olarak gündüz saldırmayı tercih ederken, PKK/PYD unsurları ise, IŞİD mevzilerini gece vurmaya çalışıyor. Bunun nedeni IŞİD militanlarının büyük bir çoğunluğunun gün içinde kullandığı uyuşturucu olduğu öne sürülüyor.

BATIDAN VE GÜNEYDEN BOMBALIYOR

Aydınlık’ın bölgedeki kaynaklardan ulaştığı bilgilere göre Ayn el Arap’ta IŞİD ile PKK/PYD militanları arasındaki çatışmalarda, taraflar farklı stratejiler izliyor. IŞİD kenti hilal şeklinde kuşatırken, temas derinliği zaman zaman birkaç kilometreye kadar düşüyor. Havan topları ile Ayn el Arap’ı vurmaya devam eden IŞİD çok sayıda evi yerle bir ederken, örgüt, birkaç gün kenti güneyden ve batıdan bombalıyor, başka günler saldırı açısını diğer yönlere kaydırıyor. Halen IŞİD ve PKK/PYD arasında çatışmalar Ayn el Arap’ın doğusunda 8 kilometre, güneyinde 15 kilometre, batısında ise 12 kilometrelik alanda sürüyor. IŞİD militanlarının sabahın erken saatlerinden hava kararıncaya kadar saldırılarını sürdürüyor olması, gece ise mevzilerine dönmeleri dikkat çekiyor. Şanlıurfa’da bulunan ve daha önce IŞİD ile ilişki içinde olmuş Suriyeli sığınmacıların arasında bu durum biliniyor. Örgüte, özellikle Afganistan’dan katılmış ya da Taliban ve El Kaide için savaşmış Araplar ve Yemen’den gelen militanlar tarafından uyuşturucu sokulduğu belirtiliyor. Militanlar arasında Yemen’e özgü “gat” otunu kullanıldığı, bununla birlikte esrar da tüketildiği öğrenildi.

PKK İÇİN FIRSAT

Edinilen bilgilere göre, IŞİD militanlarının önemli bir bölümü gün içinde kullandığı uyuşturucunun etkisi geçince, savaşmak istemeyip mevzilerine çekiliyor, çoğu da sızıp kalıyor. Bu durum da, ellerinde uzun menzilli silah olmayan PKK/PYD militanları için fırsat oluşturuyor. PKK/PYD militanları da gece olunca, IŞİD mevzilerine yaklaşıp saldırı düzenliyor. Sabah olmadan da Ayn el Arap’a dönerek, savunma pozisyonuna geçiyor.

Deniz Kahraman

Aydınlık

# türkiye # pkk # uyuşturucu # isis