Tarım zengini beldenin hazin öyküsü

Türkiye'nin başlıca tarım kentlerinden Aydın'da yanlış tarım politikaları bir beldeyi bitme noktasına getirdi. 40 yıl önce 2 bine yakın nüfusuyla tarım zengini bir belediye olan Başaran, yıllar içinde üretim gücünü kaybetti ve mahalleye dönüştü. Gençlerin ve kamu kurumlarının terkettiği Başaran, Türkiye'de bu kaderi yaşayan tek örnek değil.

Tarım zengini beldenin hazin öyküsü

Haber-Kamera: Güçlü Çezik

Kuyucak ilçesine bağlı Başaran mahallesi, bir zamanlar belediyeydi. Başta pamuk olmak üzere tarım ve hayvancılıkla geçinen halk refah içindeydi. Ancak 24 Ocak 1980 ekonomik kararlarından itibaren Başaran giderek kan kaybetti.

Başaran eski belediye başkanı Nuri Turan o dönemin tanıklarından.

Başaran eski belediye başkanı Mehmet Kaynak, tarımın geçmişte hem yerli halka, hem de dışarıdan gelen mevsimlik işçilere istihdam sağladığını anlattı. Yanlış tarım politikalarına dikkat çekti.

Çiftçi Hakkı Sokum yıllar geçtikçe üreticinin nasıl kötüye gittiğini anlattı.

Kapanan binalardan birisi de Devlet Su İşleri Binası. Başaranlı emekli öğretmen Mustafa Karakaya, belediyenin, tarım kredi ve tarım satış kooperatiflerinin, çırçır, yağ ve cam fabrikalarının, PTT'nin bile kapandığını söyledi. Tarımda devlet kurumlarının önemini vurguladı.

Başaran Muhtarı Haydar Çaycı, mahallenin durumunu özetledi.

# türkiye # aydın # ekonomi # PTT # hayvancılık # çiftçi # pamuk # Tarım # Devlet Su İşleri # yağ # tarım politikaları # kuyucak # Aydın Kuyucak # başaran # çırçır # cam fabrikaları # Haydar Çaycı