Dijital bilgiler DNA’ya yüklendi

Dijital bilgiler DNA’ya yüklendi

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı, dijital bilgileri DNA’ya yüklemenin yolunu buldu.

ETH Zürich Kimya ve Uygulamalı Biyobilimler Bölümü’nden Robert Grass liderliğinde araştırmacılar bir milyon yıldan daha uzun süre hatasız şekilde saklamanın yolunu buldu. Bilim insanları, önce DNA bilgi segmentlerini silikalara (cam) yerleştirdiler. Daha sonra ise verilerde oluşabilecek hataları düzeltmek için bir algoritma kullandılar. Yapılan çalışmalar sonrası bilgiler okunabildi.

Bilgiler 1 milyon yıl korunabilecek

Harvard Üniversitesi uzmanları, 2012 yılında DNA’ya bir kitabı veri olarak yüklemeyi başarmıştı ama İsviçreli bilim insanları, ilk kez DNA’ya yüklenen bilgiyi geri alıp okuyabilmenin de yolunu bulmuş oldular. Suni fosilleştirme yoluyla yapılan testlerle, bilgi depolanmış DNA’ların milyonlarca yıl bu bilgiyi koruyabileceği tespit edildi.

Ürettiğimiz Her Şey 4 Gram DNA'ya Sığıyor

Bulut yazılım firması EMC’nin hesaplarına göre, insanlık, tarihi boyunca, 2011 yılı itibarı ile 1.8 ‘zettabyte’ bilgi üretmiş durumda. Bu yeni teknolojiyle bütün bu verileri depolamak için sadece 4 gram DNA (bir çay kaşığı su) yetecek. İnsanlık bütün tarihi boyunca, bir çay kaşığına sığacak kadar data üretmiş.

İlk disk maliyeti 1500 dolar

ABD Ulusal Arşivleri Müdürlüğüne göre CD ve DVD’lerin ömrünü 25 yıl olduğu düşünüldüğünde 1 milyon yıl fena bir süre değil. Ancak ‘DNA’ hafıza kartının maliyeti şimdilik CD ve DVD’den daha pahalı. Üretilen örnek (sadece 83 kilobyte veri depolamak için) yaklaşık 1500 dolara mal oldu. Ancak bu konudaki teknoloji geliştikçe, maliyetin de düşeceği belirtiliyor.

Adil Can Sivrikaya

ulusalkanal.com.tr