Kovanlarına ulaşmanın çözümünü buldu

Artvin’in Arhavi İlçesi’nden doğanın zorlu koşullarını alt eden adamın hikayesini getireceğiz şimdi karşınıza. Yolu olmayan yamaçta arıcılık yapan Mustafa Gedik, kovanlarına ulaşmanın çözümünü buldu. Vadinin iki yakası arasına 35 metre uzunluğunda teleferik hattı kurdu.

Artvin’in bol yamaçlı doğası arılarına ulaşmasını engelliyordu. O’da öyle bir çözüm buldu ki, görenler önce şaşırdı, sonra gülümseltti.

52 yaşındaki Mustafa Gedik, Güneşli Köyü’nde arıcılık yapıyor. Arılarını gün boyu güneş alan karşı yamaca yerleştirmek istedi. Ancak yol yoktu.

Üstelik iki yamacın ortasından da dere geçiöyordu. Karşı yamaca ulaşabilmenin çarelerini aradı. Ve sonunda işte o pratik çözümü buldu. İki yamacı birleştiren teleferik hattını kurdu.

Halatlar, makaralar, tahtalar, yer çekimi, akıl ve bilim… Mustafa Gedik, hepsini bir araya getirdi. Kabinli teleferik hattıyla doğanın zorluklarını alt etti.

35 metrelik çelik halatın bir ucunu ağaç köküne, diğer ucunu ise iş makinesiyle getirdiği 5 tonluk kayaya bağladı. İp halatla çekilen çift kabinli teleferiği işte böyle hayata geçirdi.

Hızlanan kabini yavaşlatmak için de, yine pratik fakat bir o kadar da ilginç olan fren sistemi geliştirdi.

ulusalkanal.com.tr

# artvin # Arhavi