Eski Kahire Büyükelçisi Yaşar Yakış: ''Türkiye ile Mısır'ın iş birliği yapması şart''

Eski Kahire Büyükelçisi Yaşar Yakış, Ulusal Kanal'da Günlük programına konuk oldu. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesi konusunda önemli açıklamalar yapan Yaşar Yakış, atılan adımları gecikmiş olarak değerlendirdi ve ''Türkiye ile Mısır'ın iş birliği yapması şart'' dedi.

Eski Kahire Büyükelçisi Yaşar Yakış: ''Türkiye ile Mısır'ın iş birliği yapması şart''

Eski Dışişleri Bakanı ve eski Kahire Büyükelçisi Yaşar Yakış Ulusal Kanal'da Seda Anık'ın sunduğu Günlük programına katıldı.

Türkiye'den Mısır ve Libya'ya yapılan kritik eş zamanlı ziyaretleri değerlendiren Yaşar Yakış, Türkiye-Mısır ilişkilerindeki normalleşme süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE-MISIR ARASINDAKİ YUMUŞAMA SÜRECİ

Eski Kahire Büyükelçisi Yaşar Yakış, Türkiye ile Mısır arasında başlayan yumuşama süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu, görüşmelerin daha önceden yapılmamış olmasını eksiklik olarak niteledi.

- Gecikmiş olarak değerlendiriyorum. Bu iki ülke, o kadar güçlü ve birbirlerine o kadar yardımcı olabilecek ülkeler ki, görüşmelerin şimdiye kadar yapılmamış olması bir eksiklik. Ama geç olmasındansa bir an önce olması daha iyidir.

Yaşar Yakış, iki ülke arasında masada konuşulabilecek konular hakkında tahminlerini de paylaştı.

- En önemli sorun, Müslüman Kardeşler Örgütü'nün Türkiye'de hareket etmesine izin verilmesi hususudur. İlişkilerin yeniden canlandırılmasında talepkar olan taraf Türkiye'ydi çünkü Türk-Mısır ilişkilerini bozan taraf da Türkiye'ydi. Yeniden canlandırma görevi de Türkiye'ye düşerdi, Türkiye bu görevini yapmış oluyor. Mısır'ın biraz daha nazlı davranması ihtimali haklı olarak vardır. Mısır'da şu anda yönetimde olan rejime karşı söylemediğimiz şey kalmadı geçmişte.

ABD'NİN MISIR ÜZERİNDE ETKİSİ

Yakış, ABD'nin Mısır üzerindeki etkisi hakkında da önemli ifadelerde bulundu. Eski büyükelçi ABD'nin Mısır'da güçlü bir mevcudiyeti olduğunu belirtti.

- Mısır, Rusya'ya ve ABD'ye Türkiye'den farklı olarak biraz daha dengeli yaklaşmaya çalışan bir ülkeydi. ABD'nin Mısır'da çok güçlü bir mevcudiyeti var. ''ABD'nin itmesi sayesinde mi oldu Türkiye'nin Mısır'a yaklaşması?'' diye sorsanız, onun için de olabilir ama zaten zamanı gelmiş geçmiş bir işti Türkiye'nin Mısır'la ilişkilerini düzeltmesi.

DOĞU AKDENİZ'DE TÜRKİYE İLE MISIR'IN ANLAŞMA İHTİMALİ

Yaşar Yakış, Doğu Akdeniz'de muhtemel bir Türkiye-Mısır anlaşması hakkında da görüşlerini aktardı. Yakış, olabilecek bir anlaşmanın bölgeye olumlu etkisi olacağını söyledi.

- Bölgeye olumlu etkisi olur kesinlikle. Türkiye vakitlice inisiyatif alıp da Mısır da dahil olmak üzere, Doğu Akdeniz'deki öteki ülkelerle deniz yetki alanlarını sınırlamış olsaydı, Mısır Yunanistan'la şimdi yapmış olduğu anlaşmayı yapmak zorunda kalmayacaktı.

Türkiye ile Mısır arasında Libya konusundaki ortak anlayış hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yaşar Yakış, söz konusu anlayışın bölgeye etkisini değerlendirdi.

- Olumlu bir etkisi olacaktır çünkü şu anda Libya'da varılan mutabakat çok daha dengeli bir mutabakat. Türkiye şimdiye kadar bütün yumurtalarını Ulusal Mutabakat Hükümeti dediğimiz, Trablusgarp'ta faaliyet gösteren hükümetin sepetine koymuştu. Yani sadece onunla iş birliği yapıyordu.

- Şu anda Libya'da oluşturulan geçici hükümeti Türkiye de destekledi Mısır da destekledi. Dolayısıyla Türkiye ile Mısır orada aynı noktaya gelmiş oldular. Bu çok önemli bir adım.

Yaşar Yakış, Türkiye'den Mısır ve Libya'ya yapılan eş zamanlı ziyaretlerin anlamı hakkında da konuştu, ''Türkiye ile Mısır'ın iş birliği yapması şart'' dedi.

- İkisi ayrı dosyalardır ama birbiriyle irtibatlı olduğu da çok kesin. Libya'da ne olacağı hususunda Türkiye'nin ve Mısır'ın iş birliği yapması şart, başka çare yok. Bu işi sessiz diplomasiyle, bağırarak çağırarak değil, Mısır yönetimini eleştirerek değil iki ülkenin çıkarları doğrultusunda iş birliği yapmak suretiyle bu işin sürdürülebileceğine inanıyorum.

İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİNİN EKONOMİYE KATKISI

Yaşar Yakış, iki ülke arasındaki normalleşmenin ekonomiye muhtemel katkısını da değerlendirdi. İki ülkenin ekonomik potansiyeline dikkati çeken Yakış, eski güçlü ilişkilerin önemine vurgu yaptı.

- Türkiye ve Mısır bölgedeki 3 önemli ülkeden ikisi. Bölgenin iki önemli ülkesinin ekonomik ilişkilerinin potansiyeli de ekonominin büyüklüğüyle orantılı oluyor tabii ki. Yalnız bunun ötesinde bir boyutu da var. Bu da Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin eskiden güçlü ilişkiler olmasından kaynaklanıyor.

# abd # türkiye # rusya # libya # mısır # ekonomi # doğu akdeniz # normalleşme # türkiye libya # ABD Mısır # türkiye mısır ilişkileri # Türkiye Mısır normalleşme # Türkiye Mısır ilişkileri normalleşme # Türkiye Mısır Libya # Türkiye Mısır # Doğu Akdeniz Türkiye # yaşar yakış # Türkiye Mısır Doğu Akdeniz