Yüzde 5 devreye giriyor

Başbakan Erdoğan, Mayıs ayında Avrupa turuna çıkmaya hazırlanıyor. Hedefte, seçim kanununda yapılan değişiklikle, yaşadıkları ülkelerde oy kullanma hakkına kavuşan gurbetçiler var. Yurt dışında yaşayan Türkler toplam seçmenlerin yüzde 5'ini oluşturuyor.

Yüzde 5 devreye giriyor

Başbakan Tayyip Erdoğan da Mayıs ayında Avrupa turuna çıkacak. Avrupa turunun amacı, yurt dışında yaşayan Türklerin oyları.

Seçim kanununda yapılan değişiklikle, gurbetçiler sınır kapılarında değil, yaşadıkları ülkede oy kullanma imkanı kazandı. Bu değişiklikle yurtdışında yaşayan Türklerin vereceği oylar Türkiye'deki seçim süreçleri bakımından son derece önemli hale geldi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre, yurtdışında yaklaşık 2 milyon 600 bin seçmen bulunuyor. Seçmenlerin 1 milyon 500 bini Almanya’da, 85 bini ise ABD’de de bulunuyor. Bu oran, 50 milyonluk toplam seçmen sayısının yüzde 5’ine tekabül ediyor. Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milyonlarca gurbetçi oy kullanabilecek.

Türk vatandaşları şimdiye kadar sadece ülkeye giriş çıkış yaparken gümrük kapılarında oy kullanabiliyordu. Yapılan tespitlere göre bugüne kadar 2 milyon 600 bin gurbetçinin en fazla yüzde 7'si gümrüklere giderek oy kullandı. Yapılan düzenlemeyle bu rakamın yüzde 95-97'lere çıkması bekleniyor.

Daha önce olduğu gibi gümrük kapılarına da sandık konulacak. Gurbetçilere oy kullanmak için 4 gün verilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme işlemi 7 Ağustos tarihinde başlayacak ve 10 Ağustos akşamına kadar devam edecek. İkinci tur oylama için 21 Ağustos ile 24 Ağustos tarihleri arasında yeniden sandık başına gidilecek.

Gurbetçiler, yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını www.ysk.gov.tr adresinin "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" bölümünden kontrol edebilecekler. Kayıtlarını bulamayan seçmenler bağlı bulundukları konsolosluklara adres beyanında bulunarak kayıtları güncellemeleri gerekiyor.

ulusalkanal.com.tr