M4'te ilk ortak devriye

Türk ve Rus askerleri, İdlib mutabakatının ardından M4 karayolunda ilk ortak devriyesini yaptı. Millî Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “1'inci Türk-Rus birleşik kara devriyesi icra edildi” denildi.

M4'te ilk ortak devriye

M4 karayolunda ilk ortak devriye yapıldı.

İdlib’de gerginliğin azaltılması için Moskova’da 5 Mart’ta kritik bir mutabakat imzalanmıştı. Mutabakata göre; M4 karayolunun güneyi ve kuzeyinde 6'şar kilometrelik güvenli koridor tesis edilmesi ve bu koridorda Türk ve Rus askerlerinin 15 Mart’ta ortak devriye yapması planlanmıştı.

Diplomasi sürecinin ardından anlaşmaya varılan 3 maddelik mutabakatın sahada uygulanabilmesi için de askeri heyetler hızla çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Moskova’dan bir askeri heyet 10 Mart’ta Ankara’ya geldi. 4 gün süren çalışmalarla ilgili açıklama da Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan geldi.

Heyetler arası olumlu geçtiği belirtilen görüşmelerin ardından gözler ilk ortak devriyenin yapılacağı 15 Mart tarihine çevrildi. Türk ve Rus askerleri de İdlib mutabakatının ardından M4 karayolunda ilk ortak devriyeyi yaptı.

Ortak devriyeye ilişkin açıklama ise Millî Savunma Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık “Moskova mutabakatı çerçevesinde; İdlib’deki M4 karayolunda kara ve hava unsurlarının katılımıyla 1'inci Türk-Rus birleşik kara devriyesi icra edildiğini” duyurdu. Ortak devriyenin olası risklere karşı İnsansız Hava Araçları ve helikopterlerle izlendiği de belirtildi.

# ankara # m4 # Moskov