Gemicikler Deniz Feneri'nden çıktı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve oğlu Erkam Yıldırım'ın ilginç bir ortaklık ve yöneticilik yapısı ortaya çıktı.

Gemicikler Deniz Feneri'nden çıktı

Derin Denizcilik ve Bay Denizcilik şirketlerinin ortaklarından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme BakanıBinali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın Almanya’da görülen ve karara bağlanan Deniz Feneri e.V davasında adı geçen kişilerle hala ortaklık ilişkilerini sürdürdüğü belirlendi.

Sene 2000-2001. Salih Zeki Çakır’ın ortak olduğu grupta iki firma var. Biri San Tour, Genel Müdürü Mehmet Koç. Diğeri Sancak Lines, Genel Müdürü ise Binali Yıldırım. 2002 senesinde Binali Yıldırım’ın çocukları tarafından kurulan Derin Denizcilik şirketinin adresi ile Sun Tour firmasına ait Kapital Yatırım Holding’in adresi İTO kayıtlarında aynı adreste gözüküyor.

Davetiye ve haber Yıldırım'ı yalanladı

Binali Yıldırım her ne kadar Sancak Lines ile ilişkisini reddetse de, o günlerde bastırılan ve Almanya’daki tüm acentelere yollanan bir davetiye ve o günlerde çıkan bir gazete haberi Yıldırım’ı yalanlıyordu. Almanya’da 2002 yılında Sun Tour ve Sancak Lines’ın, turizm sezon açılış toplantısı için bastırdıkları davetiyede “Sun Tour- Sancak Lines Genel Koordinatörü Sayın Recai Berber ve Sancak Lines Genel Müdürü Binali Yıldırım” konuşmacı olarak yazılıydı. Recai Berber şu anda AKP Manisa Milletvekili, Binali Yıldırım ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı... Yine 2002 yılında, Ocak ayında Avrupa’da basılan Türkiye Gazetesi bir haberinde " Sancak Lines Genel Müdürü Binali Yıldırım ve Santour Genel Müdürü Mehmet Koç, gazetemize nezaket ziyaretinde bulunarak gazetemizin Avrupa temsilcisi Kenan Kubilay ve reklamlardan sorumlu arkadaşımız Ahmet Dörtkaşlı ile görüştü” diye yazıyordu.

Öte yandan Mehmet Koç'un ismi, Deniz Feneri e.V iddianamesinde de geçiyor. İddianamede Koç’un adı, "bağış paralarıyla alınan Atlas-1 adlı gemiyi bulan ve alınması için dernek yöneticisi sanıkları harekete geçiren kişi" olduğu belirtiliyor.

Salih Zeki Çakır'dan Yıldırım'a borç

Derin Denizcilik ortaklarından Erkam Yıldırım 25 Mart 2003 tarihinde İtalya'da açılan bir gemi ihalesine katılarak ve sahibinin Salih Zeki Çakır, Genel Müdürünün Mehmet Koç olduğu Sun Tour firmasından 200 bin euro borç alarak bin euroya bir gemi satın alır. Borç alımı, 7 Temmuz 2004'te Derin Deniz şirketi avukatları Ali Özkaya ve Serhat Kemal Yılmaz tarafından şöyle ifade ediliyordu: "Erkan Yıldırım, denizcilik sektöründe babasıyla birlikte çalışmıştır. Bakan Yıldırım da siyasete girince tüm ticari faaliyetlerinden, birikimlerini oğluna aktararak çekilmiştir. Erkan Yıldırım'ın ortakları arasında bulunduğu Derin Denizcilik, San Tour Şirketi'ne, gerek yapmış olduğu acentelik hizmetlerinden, gerekse yapacağı acentelik hizmetlerinden ve Sun Tour'a yapılan rezerv ve bilet satışları için avans ve hesabına borç kaydedilmek ve sezon sonunda da mahsuplaşmak üzere 200 bin euro almıştır. Alınan para tamamıyla ticari ilişki çerçevesinde iş avansıdır.””

Bakanlıktan Sun Tour'a kıyak

15 Nisan 2003 tarihinde de Salih Zeki Çakır'ın sahibi olduğu Sancak Lines'in Almanya'daki şirketi Sun Tour, Ankara feribotunu kiralar ve Brindisi-Çeşme hattında işletmeye başlar. Sun Tour'un Genel Müdürü Mehmet Koç, Ankara feribotunu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bağlı Denizcilik İşletmeleri'nden kiraladı. Feribotun Avrupa'daki gurbetçiler tarafından peynir ekmek gibi satılan biletlerini Bakan Yıldırım'ın oğlu satmaya devam etti.

Sefine'yi de besliyor

Bir dönemler Bakan Binali Yıldırım’ın patronu ve Erkam Yıldırım’a borç veren şirketler gurubun başındaki isim Salih Zeki Çakır şu anda Yalova’da faaliyet gösteren Sefine Denizciliğin büyük ortaklarından ve yönetim kurulu başkan yardımcısı. Erkam Yıldırım’ise ortak olduğu Bay Denizcilik firmasının yüzde 50 hissesine sahip, Hollandalı Zealand Shipping’in imza yetkilisi ortaklarından. Zealand Shipping, Binali Yıldırım'ın bakanlığından pek çok iş alıyor. Bakanlık bünyesine katılacak gemilerin çoğu bu tersanede yapılıyor,

Derya Derviş

Aydınlık

# binali yıldırım # deniz feneri # gemicik # ulaştırma denizcilik ve haberleşme bakanı # erkam yıldırım