Hagel'in Türkiye gezisi iptal

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in bugün gerçekleşmesi beklenen Türkiye ziyaretinin iptal edildiği öğrenildi.

Hagel'in Türkiye gezisi iptal

Hagel'in iptalin gerekçesini, son dönemde AKP Hükümeti'nin 17 Aralık operasyonları dolayısıyla ABD'yi suçlamasının yarattığı gerginlik olduğu ileri sürüldü. Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre, Pentagon yetkilileri, ziyaretin iptal edildiğini doğruladı fakat önümüzdeki günler için açık kapı bıraktı.

Obama-Erdoğan yönetimleri arasında gerginlik

Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarında ve AKP Hükümeti yandaşı medyada 17 Aralık operasyonu ile ABD arasında bağlantı kuran değerlendirmeler, Amerikan yönetiminde sıkıntı yarattı. Amerikan Dışileri Bakanlığı konuyla ilgili sorulara genel olarak, Türkiye'ye hukuka bağlı olma konusunda cesaretlendireceğiz” mealinde açıklamalarla geçiştirdi. Ancak perde gerisinde ikili ilişkilerde 17 Aralık'tan çok önce başlayan bir geriye gidiş sözkonusu.

Batı medyasında Erdoğan'a eleştiriler arttı

Buna paralel olarak, son bir yıldır Batı medyasında AKP Hükümeti ve Erdoğan'a yönelik eleştirel değerlendirmelerin ağırlıkla yer aldığı haber-yorumların çoğalması dikkat çekti. 17 Aralık sonrasında bu tür haber ve değerlendirmelerin yoğunlaştığı gözleniyor. ABD'nin resmi medyasında da Erdoğan-Obama yönetimi Soruşturmalar Türkiye-ABD İlişkilerini Gerginleştiriyor” başılıklı Dorian Jones imzalı haberde şu vurgular dikkat çekti:

“Giderek derinleşen yolsuzluk skandalı Türkiye’nin Amerika’yla olan ilişkilerini de gerginleştiriyor. Türk hükümeti, yolsuzluk soruşturmasının uluslararası bir komplo olduğunu, işin içinde Washington’un da parmağının bulunduğunu iddia ediyor. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi yanlısı medya, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’yi hedef gösteriyor ve büyükelçinin sınırdışı edilmesini bile talep ediyor.

“Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının 17 Aralık’ta patlak vermesinden bu yana Başbakan Erdoğan, durumun uluslararası bir komplo olduğu konusunda ısrar ediyor. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin yolsuzluk soruşturmasında kilit rol oynadığını iddia eden ancak ayrıntı vermeyen AKP yanlısı medya, Büyükelçi Ricciardone’nin görevden alınmasını dahi talep etti. Gözlemciler, AKP hükümetinin, kendisiyle medyanın bu gibi çağrıları arasına mesafe koymak için pek de çaba harcamadığı görüşünde.”

Aydınlık

# suriye # türkiye # abd # iptal # savunma bakanı # füze # chuck hagel