İçişleri Bakanı Soylu ve valilikten Diyarbakır'daki patlamayla ilgili açıklama

Diyarbakır'da yaşanan patlamanın ayrıntıları ortaya çıktı. Olayın terör saldırı olduğunu açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırının dışarıdan kazılan bir tünelle yapıldığını söyledi. Diyarbakır Valiliği de tünelin 30 metre uzunluğunda kazıldığını ve olayda 1 ton patlayıcı kullanıldığı açıkladı

İçişleri Bakanı Soylu ve valilikten Diyarbakır'daki patlamayla ilgili açıklama

Diyarbakır'da panzer bakımı sırasında yaşanan patlamanın terör saldırısı olduğu anlaşıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bağlar ilçesindeki patlamanın terör saldırısı olduğunu açıkladı. Soylu, teröristlerin yerin altına tünel açıp patlayıcı yerleştirdiğini ve ardından bombayı patlattığını söyledi.

1'i polis toplam 3 kişinin şehit olduğu saldırının ayrıntılarını da Diyarbakır Valiliği açıkladı. Teröristler tüneli, Emniyet Müdürlüğü ek birimlerinin bulunduğu alana bitişik vaziyetteki apartmanın bodrum katında kazdı.

Tünelin, tamir atölyesine doğru yaklaşık 30 metre uzunluğunda kazıldığı belirtildi.

Saldırıda düzenli ordu envanterinde yer alan RDX, Amonyum Nitrat, TNT ve mazot ile hazırlanan patlayıcının 1 ton olduğu tespit edildi. Bombanın zaman ayarlı düzenekle patlatıldığı öğrenildi.

Olayla ilgili toplam 177 kişi gözaltına alındı.

Polis Burhan Mercan ve sivil personel Cengiz Tekin için de cenaze töreni düzenlendi. Şehitler törenin ardından defnedilecek.

DİYARBAKIR VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Terör saldırısı ile ilgili Diyarbakır Valiliğinden bir açıklama geldi. Valilik tarafındna yapılan açıklamada, "Kriminal inceleme sonucu 1 ton olduğu patlayıcıyla zaman ayarlı düzenet ile patlatma gerçekleşmiştir" denildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"İlimiz Bağlar İlçesinde bulunan, İl Emniyet Müdürlüğü ek birimlerimizin yer aldığı alan içerisindeki Bakım-Onarım Şube Müdürlüğüne ait tamir atölyesinde 11.04.2017 Salı Günü Saat 10.47 de sebebi henüz belli olmayan bir patlamanın meydana geldiği, olayda 1 sivil personelin ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit düştüğü, patlamanın ardından Valiliğimizce yapılan basın duyurusu ile bildirilmişti.

Patlama sonrası yapılan çalışmalar sonucunda enkaz altında 2 polis memuru ile 1 sivil personelin kaldığı anlaşılmış, AFAD ekipleri koordinesinde UMKE, 112, İtfaiye ve Emniyet birimlerimizce gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetleri neticesinde Saat 12.20 de enkaz altında kalan 1 polis memuruna ulaşılmış, hemen hastaneye kaldırılarak tedavisine başlanmış ve tedavi sonucu taburcu olmuştur.

AFAD koordinesinde gerçekleştirilen uzun süre yapılan arama kurtarma faaliyetleri neticesinde enkaz altında kalan sivil personele saat 17.50 sıralarında, diğer polis memurumuza ise 23.15 sıralarında ulaşılmıştır.

Yaşanan olay sonucunda 1’i polis, 2’si sivil personel olmak üzere toplam 3 emniyet personelimiz şehit düşmüştür.

Patlama da yaralanan 1’i polis, 3’ü sivil vatandaş olmak üzere toplam 4 yaralımızın tedavileri çeşitli hastanelerde devam etmektedir.

Konu ile ilgili yapılan araştırmada, Emniyet Müdürlüğü Ek birimlerinin bulunduğu alana bitişik vaziyette bulunan apartmanın bodrum katından, Bakım Onarım Şube Müdürlüğüne bağlı tamir atölyesine doğru yaklaşık 30 metre uzunluğunda tünel kazıldığı ve yapılan kriminal inceleme sonucu RDX, Amonyum Nitrat, TNT ve mazot ile hazırlanan yaklaşık 1 ton olduğu değerlendirilen patlayıcı yerleştirildiği ve zaman ayarlı düzenek ile patlamanın gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında, olay ile doğrudan ilişkisi olduğu değerlendirilen 5 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır.

Ayrıca, Terörle mücadele kapsamı çerçevesinde, Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatı ile terör örgütü ile iltisakı olduğu değerlendirilen, 12.04.2017 tarihi saat 12.00 itibariyle 172 şüpheli daha gözaltına alınmıştır. Şüphelilerin soruşturma işlemleri devam etmektedir.

Halkımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması için terörle mücadeleye kararlılıkla ve aralıksız olarak devam edilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

PKK ÜSTLENDİ

Reuters, Diyarbakır'da dün gerçekleşen patlamayı terör örgütünün üstlendiğini 'son dakika' olarak duyurdu.

Polis merkezine tünel kazarak yerleştirilen yaklaşık bir ton bomba, dün öğle saatlerinde infilak etmişti. Biri polisin şehit olduğu, iki sivilin can verdiği patlamanın terör saldırısı olduğunu bugün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu duyurmuştu.

ulusalkanal.com.tr

# diyarbakır # patlama # süleyman soylu # Diyarbakır Valiliği