Abu Dabi petrol üretimini 4 milyon varile çıkartıyor

Hafta başında yaşanan petrol fiyat savaşına Birleşik Arap Emirlikleri de katıldı. Petrol ve koronavirüs nedeniyle endekslerde yaşanan düşüşler karamsarlığı da başlattı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, "kriz kapıda" yorumunu yaptı. OPEC Başkanı ise krizin çözülmesi için diyalog çağrısı yaptı.

Abu Dabi petrol üretimini 4 milyon varile çıkartıyor

Suudi Arabistan ve Rusya arasında petrol kısıntısı konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından çıkan petrol savaşına Birleşik Arap Emirlikleri de katıldı.

Petrol şirketi ADNOC, Nisan ayından itibaren günlük petrol üretimini 1 milyon varil artıracağını duyurdu.

OPEC içindeki en büyük üçüncü üretici olan Abu Dabi böylece üretimini günde 4 milyon varilin üzerine çıkaracak.

Petrol şirketinden yapılan açıklamada ayrıca, planlanmış kapasite hedefi olan günlük 5 milyon varil için de çalışmaların hızlandırılacağı ifade edildi.

Suudi Arabistan’dan dün yapılan açıklamada da ülkenin ham petrol üretim kapasitesinin günlük 1 milyon varil yükseltilmesi için milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya talimat verildiği bildirilmişti.

Fitch’e ve borç yapılandırma uzmanlarına göre havayolları, gemi turu şirketleri, sinemalar, oyun firmaları ve otel zincirleri olumsuz gidişattan en çok etkilenen sektörler arasında yer alıyor.

Bu belirsizlik dünya piyasalarını derinden sarstı. ABD hisseleri geçtiğimiz güne düşüşle başladı. ABD’de üç ana endeksin birden ayı piyasası sahasına yani karamsar bir döneme girmesine ramak kaldığı yorumları yapılıyor. O endekslerden Dow Jones endeksi bin 400 puanın üzerinde değer kaybetti. Bu değer kaybı ile endeks, "ayı piyasası"na yani karamsar döneme girdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, 27 AB lideriyle telefonda görüştü. Liderler koordineli şekilde önlem almaya çağrıldı. Lagarde, “2008’de yaşanan Küresel Finansal Krizi hatırlatan bir senaryo göreceğiz” dedi. Financial Times’ta yer habere göre Avrupa Merkez Bankası Başkanı, AB liderlerini önlemlerin alınmaması durumunda başka bir krizin kapıda olduğunu da söyledi.

Öte yandan OPEC Başkanı Muhammed Arkab, üyelerin petrol üretiminin azaltılması konusunda anlaşacağından ümitli.

Cezayir resmi haber ajansı APS'ye açıklamalarda bulunan Arkab, OPEC dışı aktörlerin oluşturduğu OPEC+ teknik komite uzmanlarını, mevcut durumu analiz etmek üzere toplantıya çağırdı.

Arkab, OPEC üyelerine, petrol pazarına olumlu sinyal gönderecek diyaloğu sürdürme çağrısında bulundu.

OPEC ve Rusya'nın da dahil olduğu OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin Viyana'daki toplantısından üretim kesintisi kararının çıkmamasıyla Brent petrolün varil fiyatı 31 dolara kadar gerilemişti.

ulusal.com.tr

# koronavirüs # petrol # Abu Dabi