Mimarlar cami korunsun diye dava açtılar

Mimarlar cami korunsun diye dava açtılar

Mimarlar Odası Ankara Şubesi TBMM'de bulunan Halkla İlişkiler Binası ve Meclis Camii'sinin yıkılmasını engellemek için Koruma kuruluna tescil edilmesi için başvuruda bulundu. Koruma Kurulu Camii'yi ve Halkla ilişkiler binasını koruma altına almadı. Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi Camiinin ve halkla ilişkiler binasının korunması için Koruma Kurulu kararına dava açtı. Açılan davada bilirkişiler, Camii ve halkla ilişkiler binası hakkında övgüler yağdırdı. Camii ve Halkla İlişkiler Binasının özgün ve ender yapılar olduğu bilirkişi raporunda vurgulandı.

"Meclis Camiisi ve Halka İlişkiler binasının olası yıkımına göz yummayacağız"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Meclis Camii ve Halkla İlişkiler binasının tescillenmemesi üzerine açtığı davada hazırlanan bilirkişi raporunu değerlendirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Özgün ve ender bir yapılardan birisi olan meclis Camiisi ve Halkla İlişkiler Binasının korunmasını istiyoruz. Koruma Kurulu Camii'nin ve halkla ilişkiler binasının korunmasına gerek yok diyor. Açtığımız davada Meclis camisi ve halkla ilişkiler binasının özgünlüğünden bahsedilerek kültürel miras olarak tescillenmesi gerektiğine ilişkin verilen bilirkişi raporunun lehimize gelmesi önemli. Meclis Camiisi'nin ve halkla ilişkiler binası mahkeme kararıyla korunması için uğraşıyoruz. Özgün değeri bulunan ve Meclis binası ile bütünlük içerisinde tasarlanmış camii ve halkla ilişkiler binasının olası yıkılmasına göz yummayacağız." dedi

Candan şöyle devam etti: “Meclis Camii ve Halkla ilişkiler binasının mimarı Behruz Çinici’dir. Meclis ana binasıyla bütünlükçü bir yaklaşımla ele alınan tasarım kültürel mirasımız ve mimari mirasımız için oldukça değerlidir. Acilen tescillenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Özgün ve ender değerler taşıyor

Camii kompleksinin en dikkat çekici özelliğinin konumu olduğuna yer verilen bilirkişi raporunda; “Camdan mihrap duvarının baktığı gömük bahçe, iç mekanın dış peyzajla ilişkisini güçlendirmektedir. Piramit görünümlü çatısı da topraktan doğal olarak yükselen bir biçim arz eder. Böylece yapı TBMM alanında önemli bir yer edinirken, ana binanın anıtsallığından bilinçli bir şekilde kaçınmakta, alanda ezici bir görsel, fiziksel etki yaratmamayı da başarmaktadır.” İfadeleri kullanıldı.

Raporda Meclis Halkla İlişkiler Binası için ise “Halkla İlişkiler Binası, Çağdaş teknolojiyle uygulanan modern üslubu ile dikkat çekerken, yapı elemanlarına da referans veren tasarımı ile özgünlük ve enderlik değerleri taşımaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Aydın Gergin

ulusalkanal.com.tr

# mimarlar