ABD Girit ve Dedeağaç'ı tahkim ediyor

Türkiye’yi kuşatma adımlarını hızlandıran Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan’daki askeri üslerini daha da güçlendirecek. Yunanistan ile devam eden Savunma İşbirliği Anlaşması ilk kez 5 yıl olarak güncellenecek. Yeni protokol ile ABD, özellikle Girit ve Dedağaç’taki askeri varlığını ciddi şekilde arttıracak. Yunanistan, 4 yeni bölgedeki askeri tesislerini Amerikan Silahlı Kuvvetleri’ne tahsis edecek.

ABD Girit ve Dedeağaç'ı tahkim ediyor

ABD, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nden Türkiye’yi hedef alan askeri faaliyetlerine devam ediyor. Yunanistan’da 8 askeri üssü olan ABD ordusu Girit ve Dedeağaç’taki varlığını daha da güçlendiriyor. Yunanistan 4 yeni bölgedeki askeri tesislerini de ABD silahlı Kuvvetleri’ne tahsis ediyor.

ABD, Yunanistan ile bulunan “Savunma İşbirliği Anlaşması”nı yeni protokol ile güncelleyecek. Yeni anlaşmayı Dışişleri Bakanları 14 Ekim’de Washington’da imzalayacak.

Her yıl yenilenen protokol, ilk kez 5 yıl süreli olacak. ABD, özellikle Türkiye’yi hedef alan Girit ve Dedağaç’taki askeri varlığını tahkim edecek. 4 bölgede kurulacak yeni askeri tesislerde de Amerikan Ordusu’na imtiyaz tanınacak.

Bu tesislerden biri Türkiye sınırına 45 kilometre yakınlıktaki Dedeağaç kentinde bulunuyor. “Yanuli” 156. Motorlu Topçu Taburu Karargâhı’na 300-400 Amerikan askerinin konuşlanacağı ek tesisler inşa edilecek.

ABD askerleri, Selanik’in Litohori ilçesindeki atış talim sahası ile Larisa şehrindeki Stefanovikio Hava Üssü yakınında bulunan “Yeorgula” Piyade Taburu Karargâhı’nı da kullanacak. Girit Adası’ndaki Suda mevkiinde bulunan ABD üssünün alanı da genişletilecek.

Dışişleri Bakanı Nikolaos Dendias, ABD ile imzalanacak güncellenmiş savunma anlaşması ile ilgili konuştu, ''Seçilen bölgelerden biri Türkiye ile kara sınırına çok yakın. Eğer geçen yıl Meriç’te yaşananları göz önüne alırsak, bu bölgenin önemi ortada.'' dedi.

Yunanistan topraklarında ABD’nin 8 askeri üssü bulunuyor. Dedeağaç, Kavala, Selanik, Larisa, Stefanoviç ve Girit Adası’ndaki askeri üsler Türkiye’yi Ege ve Doğu Akdeniz’den kuşatıyor.

Yunanistan Dedeağaç limanında da ABD ordusuna önemli kolaylıklar sağlanıyor. ABD Şubat ayında 145 helikopter, 1800’den fazla zırhlı araç ve 20 binden fazla askeri personelini, Dedeağaç limanı üzerinden Balkan ve Avrupa ülkelerine sevk etmişti.

Protokol müzakerelerinde Atina yönetimi ABD ordusuna daha fazla imtiyaz vermeyi de teklif etti. Atina basını Yunanistan’ın İskiri, Limni, Kerpe ve Rodos adalarında da askeri kolaylıklar önerdiğini yazdı. Ancak ABD’nin Türkiye ile ilişkileri dikkate alarak öneriyi kabul etmediği belirtildi.

Yunanistan 28 Eylül’de de Fransa ile “Savunma ve Güvenlik için Stratejik Ortaklık” anlaşması imzalamıştı. Buna göre Yunanistan’ın saldırıya uğraması durumunda toprak bütünlüğünün garantörü Fransa olacak.

# abd # türkiye # amerika # yunanistan # ege # Girit # dedeağaç