Katalonya'dan flaş açıklama: 'Darbeyi kabul etmiyoruz'

Katalonya ile İspanya arasındaki restleşme sürüyor. Katalan lider Puigdemont'ın yardımcısı, İspanya'nın kararını tanımadıklarını ve Puigdemont'un hâlâ özerk bölgenin başkanı olduğunu açıkladı. Birlik yanlısı yüzbinlerce kişi ise Barselona'da özerklik ilanını protesto etti. Bu arada Belçika'dan "Puigdemont'a sığınma hakkı verebiliriz" açıklaması geldi.

Katalonya'dan flaş açıklama: 'Darbeyi kabul etmiyoruz'

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Katalonya ile İspanya arasında ki restleşme devam ediyor.

İspanya Başbakanı Rajoy, Katalonya hükümeti ve parlamentosunu feshedip bölgede 21 Aralık'ta erken yerel seçime gitme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Madrid'in görevden aldığı Katalonya Başkanı Puigdemont'n yardımcısı Oriol Junqueras, Katalan gazetesi El Punt Avui'ye bir makale yazdı.

İspanya'nın kararını darbe olarak yorumlayan yardımcı, Başkan Puigdemont'un hâlâ özerk bölgenin başkanı olduğunu ve Madrid'in kararını kabul etmediklerini açıkladı.

Barcelona'da ise yüz binlerce birlik yanlısı protesto eylemi yaptı.

İspanya ve Avrupa Birliği bayrakları taşıyan eylemciler "Çok Yaşa İspanya... Hepimiz Katalonya'yız... Puigdemont Hapse" sloganları attı.

Katalan polisine göre eyleme 300 bin organizatörlere göre ise 1 milyondan fazla kişi katıldı.

Bu arada hakkında dava açılması beklenen Puigdemont hakkında Belçika'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Belçika Mülteci ve Göç Bakanı, talep etmesi halinde Puigdemont'a sığınma hakkı verebileceklerini söyledi.

"Puigdemont'un henüz bir iltica talebi olmadı." diyen Belçikalı Bakan "Talep de bulunması halinde, mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda sığınma hakkı verilebilir" dedi.

Puigdemont'un Belçika'ya sığınması durumunda bu ülkenin kanunları gereği İspanya'ya iade edilemeyek. Bu da Belçika ile İspanya arasındaki diplomatik ilişkilerin gerilmesi anlamına gelecek.

HÜKÜMET 'ŞOFÖRLERİ GERİ ÇEKTİ'

İspanya hükümeti, tek taraflı bağımsızlık ilan eden Katalonya'da feshettiği yerel yönetim hükümetinin üyelerine daimi eşlik eden

polisleri ve özel şoförleri geri çekti.

İspanya devlet televizyonu TVE, merkezi hükümetin Anayasa'nın 155. maddesini uygulamaya koymasının ardından Katalonya yerel hükümetindeki

bakanların yanında sürekli görev yapan koruma polisleri ile şoförlerinin geri çekildiğini duyurdu.

Haberde, yetkileri elinden alınmasına rağmen sadece Katalonya Başkanı Carles Puigdemont'un yanındaki koruma polislerinin "güvenlik gerekçesiyle tedbir amaçlı" görevlerine devam ettikleri belirtildi.

İSPANYA 'SEÇİMDE YARIŞABİLİR' DEDİ

İspanya hükümeti, görevden aldığı Katalan lider Carles Puigdemont'un bölgesel seçimlerde yarışabileceğini açıkladı.

Madrid hükümeti sözcülerinden Íñigo Méndez de Vigo yaptığı açıklamada görevden alınmış olmasına rağmen Puigdemont'un Aralık'taki bölgesel seçimlerde yarışabileceğini söyledi. Reuters'a konuşan de Vigo, "Şundan kesinlikle eminim, eğer Puigdemont bu seçimlere katılırsa demokratik muhalefetini ortaya koyabilir" dedi.

De Vigo'nun açıklamaları, Katalan liderin Cumartesi günü yaptığı konuşmada Madrid hükümetinin kararları için "önceden planlanmış saldırı" ifadesini kullanmasının hemen ardından geldi.

ulusal.com.tr

# darbe # katalonya