Whatsapp, Instagram, Facebook en uzun kesintisini yaşadı: Kesintinin nedeni siber saldırı mı?

Sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook tarihinin en uzun süren erişim sorununu yaşadı. Kullanıcılar saatlerce sosyal medya hesaplarına ulaşamadı. Facebook'un altyapı direktörü kesintinin hatalı bir yapılandırmadan kaynaklandığını ifade etti. Uzmanlar bilgilerin çalınma ihtimaline karşı yapılması gerekenleri anlattı.

Whatsapp, Instagram, Facebook en uzun kesintisini yaşadı: Kesintinin nedeni siber saldırı mı?

Dünya çapında yüz milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook çöktü, yaklaşık 6 saat boyunca erişim sağlanamadı.

Her üç sosyal medya platformunu da çatısında barındıran Facebook'un altyapı direktörü Santosh Janardhan, şirketin sitesi üzerinden açıklama yaptı. Janardhan, kesintinin hatalı bir yapılandırmadan kaynaklandığının saptandığını belirtti.

New York Times'ın ismini vermek istemeyen şirket çalışanlarına dayandırdığı haberinde ise bir siber saldırıdan şüphelenildiği kaydedildi.

Facebook şirketinin sadece sistemleri değil borsadaki değeri de çöktü. Şirket bir anda yüzde 5'e yakın değer kaybetti. Facebook Inc'in piyasa değeri 920 milyar doların altına geriledi. 45 milyar dolardan fazla eriyen şirketin kaybı saniyede 2 milyon dolara yakın oldu.

Şirket, bu süreçte kullanıcı bilgilerinin çalındığına dair bir delil bulunmadığını ifade etti.

Dijital İletişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, herhangi bir bilginin çalınma riskine karşı yapılmasın gerekenleri anlattı.

İletişim ağı Whatsaap'ın çökmesi üzerine alternatif platformlara yöneldi. Türk mühendislerinin geliştirdiği BiP uygulaması son 24 saatte 1 milyon 124 bin kişi tarafından indirildi. Sesli ve görüntülü mesajlaşma uygulaması olan Telegram'ı indirenlerin sayısı ise 500 milyonu aştı.

# sosyal medya # facebook # whatsapp # New York Times # ınstagram # siber saldırı # medya