ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'dan Türkiye ve Suriye açıklaması

"Türkiye'ye bir açıklama borcumuz" var dedi, yanlış anlaşıldıklarını savundu... Türkiye'nin Afrin operasyonu öncesi, Amerika'dan peş peşe açıklamalar gedi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson "Herhangi bir sınır güvenlik gücü kurmuyoruz." dedi. Ancak Pentagon terör örgütü PYD'yi eğitmeye devam edeceklerini açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'dan Türkiye ve Suriye açıklaması

Önce ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ardından ABD Dışişleri BakanıRex Tillerson'dan açıklamalar geldi. Amerika'nın "Suriye sınırında terör ordusu" kurmak gibi bir planı olmadığı savunuldu.

"Türkiye'ye bir açıklama borcumuz var." diyerek kendilerini savunan Tillerson, Amerika'nın yanlış anlaşıldığını iddia etti.

Tillerson, "Türkiye'ye bir açıklama borcumuz var. Bu, tamamen yanlış resmedilmiş ve yanlış tanımlanmış bir durum ve bazı kişiler yanlış konuşmuş. Herhangi bir sınır güvenlik gücü kurmuyoruz" dedi.

Tillerson, ABD'nin Suriye'deki niyetinin "IŞİD'den kurtarılan bölgelerdeki yerel unsurlara eğitim vermek" olduğunu söyledi. Yani PKK/PYD'nin oluşturduğu SDG'ye eğitilmeye devam edilecek.

Pentagon ise Suriye'de SDG ile kurmayı planladıkları "Sınır Güvenliği Gücü"nün "yeni bir ordu" veya "konvansiyonel sınır muhafız gücü" olmadığını iddia etmişti.

Amerika Savunma Bakanlığı sözcülerinden Eric Pahon yazılı açıklamasında "ABD, Suriye'de yerel güvenlik güçlerini eğitmeye devam ediyor." dedi.

Söz konusu gücün ve verilecek eğitimin IŞİD karşıtı kampanyanın amaçlarına uygun olduğunu savunan Pahon da "Bu yeni bir 'ordu' veya 'konvansiyonel sınır muhafız gücü' değildir." ifadelerini kullandı.

Tillerson, "Türkiye'nin güvenlik endişeleri meşrudur. IŞİD'i yenmek üzere Suriye'deki çabalarımız konusunda Türkiye ile tamamen şeffaf olacağız ve terörle mücadele çabalarında NATO müttefikimizin yanında duracağız." ifadelerini kullandı.

# Rex Tillerson # ABD Dışişleri Bakanı