Foreign Policy: Barzani petrolleri tehdit altında

Amerikalılar, Irak'taki bölünme referandumu sonrasında Türkiye, İran ve Irak arasında gelişen işbirliğinden rahatsız. ABD Dış politikasını yönlendiren etkin kuruluşlardan Foreign Policy analizinde "Barzani petrolleri tehdit altında" yorumu yapıldı. Analizde, "Felaketi önlemek için ABD'nin adım atması gerektiği" belirtildi

Foreign Policy: Barzani petrolleri tehdit altında

ABD'nin dış politikasına yön veren Foreign Policy dergisi "Amerika Kürdistandaki Felaketi Engellemeli" başlığıyla bir makale yayınladı.

John Hannah imzalı makalede Barzani petrollerinin "tehdit altında olduğu" ifade edildi.

"Amerika Kürdistandaki felaketi engellemeli: Yetkililer, Irak Bölgesel Yönetiminin en güçlü komşuları olan Türkiye, İran ve Irak'ta tansiyonun giderek yükseldiğini konusunda uyarıda bulunuyor. Kürt hava sahaları kapatılabilir, sınırlar kapatılabilir. En önemli ticaret kaynağı olan ve Irak Bölgesel Yönetimi'nin esas geçim kaynağını oluşturan Türkiye'ye giden petrol boru hatları da tehdit altında."

Foreign Policy analizinde Barzani'nin ilhak etmeye çalışıtığı Kerkük konusunda da değerlendirmeler yapılıyor.

"ABD Kürdistan'daki felaketi engellemeli: Asıl merak konusu olan şey ise, Iraktaki İran destekli Şii milislerin, etnik çeşitliliği olan, petrol bakımından zengin Kerkük'le birlikte, Bağdat'ın hak iddia ettiği diğer tartışmalı bölgelerde, Kürt kontrolüne meydan okuyarak politik avantaj sağlayıp sağlamayacağı"

Türkiye'nin referandum karşısındaki tutumuna ayrınıtlı olarak yazısında yer veren Hannah, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdogan'ın, Barzani'yi 'hain'likle suçladığını yazdı. Yazar, Erdoğan'ın Barzani bölgesinden geçen petrol boru hatlarını kapatılabileceği yorumunu yaptı. Türkiye'nin Barzani'ye karşı sert tonuna dikkat çekildi.

Analizde Türkiye, İran ve Irak arasında gelişen işbirliğine vurgu yapıldı. Sınırdaki askeri tatbikatlara dikkat çekildi. Yazar ayrıca, "Amerika Kürdistandaki Felaketi Engellemeli" diyerek Trump yönetimine tavsiyede bulundu.

ulusal.com.tr

# abd # türkiye # amerika # iran # ırak # barzani # Foreign Policy