Sisi, Türkiye'ye geliyor mu?

Ulusal Kanal, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah El-Sisi’nin, Türkiye’yi ziyaret edeceği iddiasını ve İran-Suudi krizini, Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Abu Zeid’e sordu.

Sisi, Türkiye'ye geliyor mu?

Mısır Devlet Başkanı El-Sisi’ye yakınlığı ile bilenen gazeteci Ahmed Musa’nın, “El-Sisi, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanlığını Nisan ayında Türkiye’ye giderek Erdoğan’a teslim edecek” iddiasına Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan cevap geldi.

"HENÜZ KESİN BİR KARAR YOK"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Abu Zeid, Ulusal Kanal’a yaptığı açıklamada, “Ahmed Musa, Mısır hükümetinin resmi temsilcisi değil, dolayısı ile iddiaları kendini bağlar. Şu an itibari ile Başkan El-Sisi’nin ajandasında bir Türkiye ziyareti yok” ifadelerini kullandı.

Abu Zeid, Mısır’dan başka bir yetkilinin katılımı konusunda ise “Mart ayının başında, İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığı Mısır’dan, Türkiye’ye geçecek. Devir, Türkiye’de yapılacak. Bu toplantıya katılıp katılmama yönünde henüz kesin bir karar mevcut değil” bilgisini paylaştı.

Ankara ve Kahire arasındaki ilişkiler, 2013 yılında, Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarının halk hareketi sonrası devrilmesi sonrası bozulmuştu.

ARAP MİLLİ GÜVENLİĞİ

Öte yandan son günlerde giderek yükselen İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilim konusunda değerlendirmelerde bulunan Sözcü Abu Zeid, “Tahran ve Meşhet’de, Suudi Arabistan büyükelçiliği ve konsolosluğuna yapılan saldırılar, uluslararası hukuk bağlamında kabul edilemez. Mısır, bu saldırıları kınamaktadır. Suudi Arabistan veya herhangi bir başka Arap ülkesinin içişlerine, Arap olmayan bir ülke tarafından müdahale edilmesini kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerine kullandı.

Sözcü Abu Zeid, “Bölge ülkelerinin Arap ülkelerinin içişlerine müdahale etmesi, Arap milli güvenliği ve bölgenin istikrarına zarar verir” değerlendirmesinde bulundu.

Riyad yönetiminin, Şii din adamı Şeyh Nemr Bakır’ı idam etmesi sonrası, İran ve Suudi Arabistan arasında ki ilişkiler gerilmiş, İran’ın farklı şehirlerinde Suudi Arabistan’a ait binalara saldırılar yaşanmıştı.

ulusalkanal.com.tr

# Sisi