Kıbrıs’ta müzakere dayatmasında yeni perde açılıyor

Kıbrıs’ta müzakere dayatmasında yeni perde açılıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, yaklaşık bir aylık aranın ardından 2 Nisan Pazar akşamı bir araya gelecek. Konuya ilişkin açıklama yapan Akıncı, Rum Meclisi'nde Enosis kararı bertaraf edilirse müzakerelerin yeniden başlayabileceğini söyledi.

Kıbrıs’ta dağılan müzakere masası, Birlemiş Milletler tarafından yeniden kuruluyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, 2 Nisan Pazar günü sosyal içerikli bir yemekte buluşacak.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Espen Barth Eide’nin de katılacağı yemekte liderler, müzakerelerin yeniden başlaması konusunda görüş alışverişi yapacak.

2 Nisan’daki yemeğin ardından liderlerin, Nisan ve Mayıs ayları boyunca müzakereleri sürdürmeleri, özellikle güvenlik ve garanti konularını görüşmeleri bekleniyor.

Müzakerelerde Temmuz ayına kadar uzlaşmaya varılması, Eylül ayında ise referanduma gidilmesi hedefleniyor.

Bu arada gözler, Rum meclisinin Enosis’in okullarda kutlanması kararını görüşeceği 31 Mart tarihine çevrildi. Rum meclisi 31 Mart’taki genel kurulda Enosis kutlama kararını devre dışı bırakırsa müzakerelerin kaldığı yerden devam edeceği belirtiliyor.

Nitekim, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerin tekrar başlamasının Rum Meclisi’nin kararına bağlı olduğunu belirtti.

Türk Maarif Koleji Tarih Kulübü tarafından düzenlenen 4’üncü Kıbrıs Sorununun Dünü, Bugünü ve Yarını Konferansı"nda konuşan Akıncı, Enosis kararının kabul edilemez olduğunu söyledi.

ulusalkanal.com.tr

# KKTC # Kıbrıs # Mustafa Akıncı # nikos anastasiadis