AYM'nin Balbay gerekçesi

Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili gerekçeli kararı açıklandı. Anayasa Mahkemesi, Ergenekon hakimlerinin alışkanlık haline getirdiği gerekçesiz tutukluluk kararlarının hukukdışı olduğunu belirtti. Gerekçede, tutukluluğun devamında somut olguların kullanılmaması ve kararların kişiselleştirilmemesi kusurlu bulundu.

AYM'nin Balbay gerekçesi

Anayasa Mahkemesi, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği kararın gerekçesini açıkladı.

Kararda, "Başvurucunun gerekçesiz ve formül kararlarla uzatılan tutukluluğun makul süreyi aştığına dair şikâyeti ile seçilme hakkının ihlal edildiğine dair şikayeti açıkça dayanaktan yoksun değildir" denildi.

Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararda, Ergenekon hakimlerinin alışkanlık haline getirdiği gerekçesiz tutukluluk kararları "hukukdışı" dedi.

Anayasa Mahkemesi, tutukluluğun devamı kararlarının kişiselleştirilmesi gerektiği vurgulandı. Kararda, "mahkemeler, bu talepleri reddederken gerekçelerini yeterince kişiselleştirmemiş, aynı zamanda milletvekili seçilmiş olan başvurucunun kaçacağına ya da delilleri karartacağına dair inandırıcı somut olgular ortaya koyamamıştır" denildi.

Yüksek Mahkeme, tutukluluk durumunun incelenmesinde, kişinin milletvekili olmasının da dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Kararda, "seçilme ve milletvekili olarak siyasi faaliyette bulunma hakkına yönelik bu ağır müdahalenin ölçülü ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu söylenemez" ifadelerine yer verildi.

ulusalkanal.com.tr

# ergenekon # chp # mustafa balbay # anayasa mahkemesi # cumhuriyet