Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan hilafet açıklaması

Ayasofya'nın ibadete açılmasının ardından başlayan tartışmalara Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan yanıt geldi. Kalın, Diyanet İşleri Başkanı'nın okuduğu hutbede "Atatürk'e dil uzatmasının söz konusu olmadığını" söyledi. Değerlendirmeler "iyi niyetli değil" dedi, "Cumhuriyet" vurgusu yaptı. Hilafet tartışmalarını ise, suni gündem olarak değerlendirdi. Doğu Akdeniz'deki Navtex krizine de değinen Kalın, "Yunanistan ile diyalog" çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan hilafet açıklaması

24 Temmuz'da ibadete açılan Ayasofya, beraberinde tartışmaları da getirdi. Atatürk'e hakaret ve hilafet iddiaları kamuoyunun gündeminde yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, tartışmalarla ilgili açıklama yaptı.

CNN Türk televizyonuna konuşan Kalın, Ayasofya'da okunan ilk Cuma hutbesindeki tepki toplayan bölüme değindi. "Değerlendirmeler iyi niyetli değil" dedi.

Ali Erbaş Hoca'nın hutbesinde Atatürk'e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil. Çünkü Atatürk bu vakfiyeyi ortadan kaldırmış birisi değil. Ayasofya gibi bir yerde, bir cuma hutbesinde, herhangi bir yerde biz lanet okunmasını doğru bir yaklaşım olarak asla kabullenmeyiz. Ne Cumhurbaşkanımızın ne diğer arkadaşlarımızın hiçbir zaman böyle bir tavrı söz konusu olmamıştır.

İbrahim Kalın, bu tartışmanın beraberinde gelen "Hilafet" konusuna ise "suni gündem" dedi.

Türkiye'nin gündeminde yer alan bir diğer konu ise Doğu Akdeniz'deki Navtex savaşları. Yaşanan gerginlik sonrası, Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye ve Yunanistan arasında arabulucu olduğu iddiaları Alman basınına yansımıştı. İbrahim Kalın, "Merkel'in yapıcı bir rolü oldu" dedi. Öte yandan Yunanistan'la da diyalog mesajı verdi.

Oruç Reis'in Meis çevresinde yapacağı sismik araştırma ise, bir süre ertelendi. Kalın, " Cumhurbaşkanımız, 'madem bu müzakereler devam edecek bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim' dedi." diye konuştu.

Libya'da ise gözler Sirte ve Cufra'daç Kalın, Libya'da kalıcı ateşkes söz konusu olacaksa, Berlin Konferansı ilkeleri çerçevesinde olmalı dedi. Ancak bunun şartlarının makul, meşru ve sürdürülebilir olması gerektiğinin altını çizdi

ulusal.com.tr

# libya # ayasofya # Lanet # Hilafet