İhvancı Molla 3 milyon kişinin ölümünden sorumluydu

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın devreye girecek kadar sahip çıktığı Abdülkadir Molla Cuma akşamı idam edildi.

İhvancı Molla 3 milyon kişinin ölümünden sorumluydu

Molla, Bangladeş’te, Cemaat-i İslami örgütünün liderlerinden. Örgüt uluslararası Müslüman Kardeşler örgütünün uzantısı ve aynı düşünce ve çalışma sistemine sahip.

Bangladeş İçişleri Bakanlığı, Molla hakkındaki idam kararının uygulandığını doğruladı ve infazın Dakka Merkez Cezaevi’nde yerel saatle 22.01’de gerçekleştiğini duyurdu. Molla’nın avukatlarının temyiz başvurusu Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti.

Abdülkadir Molla, 1971 yılında Bangladeş’in bağımsızlık savaşında Pakistan’a yardım etmesi nedeniyle 3 milyon Bangladeşli’nin ölümüne neden olmuştu. Bangladeş’te savaş suçlarının yagılandığı mahkeme, Molla’nın o dönem ‘insanlığa karşı suç’ işlediği yönünde karar vermişti. Başsavcı Mahbubey Alam mahkemede AFP’ye yaptığı açıklamada, bütün temyiz yollarının tüketildiğini belirterek, “Artık infazı için hukuki bir engel kalmadı”demişti.

Erdoğan: ülke karışır

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Tayyip Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’yı arayarak, idam cezasının infazının engellenmesini istemiş, “Molla’nın idamının ülkede yeni yara ve sorunlara yol açabileceğine” dikkat çekmişti.

Molla ayrıca, Cemaat-i İslami’nin kurduğu iddia edilen ve 200’den fazla entelektüelin ölümünden sorumlu tutulan Bedir milis gücüne üye olmakla suçlanıyordu.

Kerry-Davutoğlu görüşmesi Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’yı son anda arayarak temyiz duruşmasını ertelettiği ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da Kerry ile yaptığı son görüşmede Molla meselesini konuştuğu belirtiliyor.

Abdülkadir Molla kimdir? Bangladeş’te 1971 yılındaki bağımsızlık mücadelesi sırasında savaş suçu işlediği nedeniyle idam edilen Cemaat-i İslâmi Partisi liderlerinden Abdülkadir Molla, partinin genel sekreter yardımcılığı görevini yürütüyordu. ABD’nin Sovyetler Birliği’ne karşı oluşturduğu ‘Yeşil Kuşak’ projesinde önemli bir yere sahipti. Geçmişte The Daily Sangram gazetesinin yayın yönetmenliğini de yapan Abdülkadir Molla, 1986 ve 1996 yıllarında iki kez parlamentoya girebilmek için aday oldu.Molla, El Bedr milis gücünün üyesiydi.

Aydınlık

# tayyip erdoğan # Davutoğlu # molla # İhvan # Kerry # bangladeş