CHP'li Acar Libya'daki alacakları sordu

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, Libya’da iş yapan Türk müteahhitlerin uzun zamandır tahsil edemedikleri alacaklarını gündeme taşırken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, müteahhitlerin ödenmemiş hak edişlerinin toplamının yaklaşık bir milyar dolar olduğunu bildirdi

CHP'li Acar Libya'daki alacakları sordu

CHP’li Acar’ın önergesini yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, son 10 yılda Türk müteahhitlerin üstlendiği proje bedelinin 19 milyar doları geçtiğini kaydeden Zeybekçi, Libya’daki iktidar değişimi sürecinde askıya alınan işlerin, olaylar yatıştıktan sonra devam ettirildiğini ancak ödemelerde sorunlar yaşandığını kaydetti. Zeybekçi, “Libya’da yaşanan devrim süreci sonrasında, 84 müteahhitlik firmamızın yaklaşık 310 projesi tamamlanmış bulunmaktadır. Müteahhitlik firmalarımızın ödenmemiş toplam hakkedişleri, yaklaşık 1 milyar ABD doları seviyesindedir. Bu rakamın 400 milyon ABD dolarlık bölümü Libya’nın Sayıştay Kurumu olan Rekabe onayından geçen ya da Merkez Bankası’ndan ödeme onayı bekleyen alacaklardır. Kalan 600 milyon dolarlık kısım ise ihaleyi düzenleyen idare ya da kontrolör onayında bekleyen alacaklardır” dedi.

GİRİŞİMLER 2011’DEN BERİ SÜRÜYOR

Hak edişlerin ödenmesi konusunda 2011 yılından bu yana girişimlerin sürdüğünü kaydeden Zeybekçi, “Hak edişler konusunda ülkemiz birçok girişimde bulunmuştur. Son olarak 3.01.2014 tarihinde ülkemizi ziyaret eden Libya Başbakanı Sayın Zidan’a firmalarımızın talepleri, yarım kalan projelerin devam etmesi ve hak edişlerin ödenmesi en üst düzeyde iletilmiştir. Sonuç olarak 12 müteahhitlik firması, üstlendiği toplam 23 projeye mevcut iş sözleşmeleri çerçevesinde devam etmektedir. 23 firma ise 49 projede ilgili işveren idareleriyle yeniden işe başlama sözleşmesi imzalamıştır. Bu projelerin toplam değeri 6.6 milyar TL’dir” diye konuştu.

YANLIŞ DIŞ POLİTİKANIN FATURASI

Bakan Zeybekçi’nin yanıtını değerlendiren Acar, “AKP’nin izlediği yanlış dış politika Türkiye’ye ağır faturalar çıkarmaktadır. Libya’da, Mısır’da, Suriye’de izlenen politikalar Türkiye’ye yalnızlaştırmıştır. Bu tablo Türkiye’nin dış ticaretine de ağır zararlar vermektedir. Libya’da yaşananlar bunun bir örneğidir. Yaklaşık bir milyar dolarlık hak edişlerin 3 yıldır ödenmediği anlaşılıyor. Bu tablonun sürdürülmesi mümkün değildir. Türkiye’nin bu zararlara daha fazla taşıması mümkün değildir” dedi.

ulusalkanal.com.tr

# libya # chp # gürkut acar # Nihat Zeybekçi # alacak