Öcalan'dan kritik mesaj!

AKP ve PKK arasındaki açılım planının "özerklik" aşamasıyla ilgili Öcalan kritik bir mesaj gönderdi. Devlet yetkilileriyle iki toplantı yaptığını belirten Öcalan, Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na Türkiye'nin koyduğu çekincelerin kaldırılmasını istedi. Çekinceleri kaldırmak konusunda AKP yerel seçimlerden sonra çalışma başlatmıştı

Öcalan'dan kritik mesaj!

İmralı'da yapılan son açılım toplantısının ayrıntılarını BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken açıkladı. Buna göre Öcalan sözde özerklik aşamasıyla ilgili Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Şartı'na Türkiye'nin koyduğu çekincelerin kaldırılmasını istedi.

"Kürt meselesinin çözümü için önemli olan bazı hususların mutlaka yasalaşması gerektiğini söyledi. Bunlardan bir tanesinin Yerel Yönetimler Özerklik Yasası, diğerinin de Demokratik Sivil Toplum Yasası olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na şerhini kaldırması gerektiğini söyledi"

Öcalan özerklik talebini devlet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerden sonra BDP'li açılım heyetine açıkladı.

"Biliyorsunuz, Heyetimiz Kandil'de KCK yetkilileriyle, Ankara'da da hükümet yetkilileriyle görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerle ilgili Sayın Öcalan'a aktarımlarda bulunduk. Yine seçim sonuçlarıyla ilgili ortaya çıkan tabloya dair aktarımlarımız oldu. Bunlardan sonra da kendi gündemini işletti. Daha önce devlet heyetiyle iki toplantı yaptığını, iki gündemin de önemli olduğunu, bu nedenle dikkatli notlar almamız gerektiğini söyledi."

AKP de yerel seçimlerden sonra Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Şartı'na Türkiye'nin koyduğu çekinceleri kaldırmak için çalışmalarını hızlandırmıştı. Çekinceler kalkacak olursa yerel yönetimlere kendi vergilerini koyma, yabancı ülkelerle üniter devletin sınırlarını zorlayan ilişkiler kurma olanağı sağlanacak. Bu kapsamda BDP belediyeleri ile Suriye'nin kuzeyindeki PKK/PYD kontrolündeki bölge arasındaki ilişki bir resmi bir şekle bürünecek.

ulusalkanal.com.tr

# BDP # öcalan # İmralı