İşte ABD'nin Suriye'ye saldırısını destekleyen ve karşı çıkanlar

Amerika'nın Suriye'ye füze saldırısına dünya ülkelerinden gelen yorumlar cepheleri çizdi. AKP hükümet, İsrail, Almanya, İngiltere, Fransa ve Suudi Arabistan ile birlikte NATO ve Birleşmiş Milletler saldırıya açık destek verdi. Başta Rusya olmak üzere, İran, Çin ve Bolivya saldırıya karşı açıklamalar ve hamleler yaptı.

İşte ABD'nin Suriye'ye saldırısını destekleyen ve karşı çıkanlar

Amerika'nın Suriye saldırısına verilen destek Suriye savaş sahasındaki saflaşmaları da ortaya koydu. AKP hükümet, İsrail, Almanya gibi ülkelerle birlikte saldırıya açık destek verirken Rusya, İran ve Çin gibi ülkeler saldırıya karşı açıklamalar yaptı.

Amerika'nın saldırısına ilk destek İsrail'den geldi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ABD'nin Suriyeye karşı gerçekleştirdiği hava saldırısını desteklediğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada 'Suriye karşıtı yaptırımları destekleyecekleri' belirtildi.

İngiliz hükümeti, ABD'nin Suriye rejimine ait hava üssüne yaptığı füze saldırısına “tam destek” verdiğini açıkladı.

Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamada, "Suriye'deki zulmü sona erdirmek için ABD ile çalışacağız" denildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Amerika'nın saldırısını "Barış için yürütülen uluslararası çaba" olarak değerlendirdi, "Bu gelişmenin sorumlusu Suriye rejimidir" ifadelerini kullandı.

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura'nın ofisinden yapılan açıklamada Mistura'nın konuyu muhataplarıyla görüştüğü belirtildi. Japonya, ABD'nin Suriye'deki saldırısını desteklediklerini duyurdu.

Rusya saldırıya karşı çıktı. Kremlin'nden yapılan açıklamada, Rus Lider Putin'in saldırıyı "egemen devlete saldırganlık olarak gördüğü" belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, "Durumun daha kötüleşmesini engellemek ivedilik arz etmektedir" dedi. Sözcü, ilgili tüm tarafların siyasi çözüme sadık kalmasını umduklarını söyledi.

İran, ABD'nin Suriyedeki Şayrat Hava Üssü’ne düzenlediği füze saldırısını şiddetle kınayarak, saldırının uluslararası hukuka aykırı tehlikeli bir hareket olduğunu belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, "Böyle bir hamlenin Amerika'dan gelmiş olması saldırının failini gösteriyor." dedi.

Endonezya ise 'tek taraflı eylemlerden' endişeli olduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi Bolivya de Amerika'nın saldırısına karşı Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını istedi.

Fransa'nın cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, ABD'nin Suriye'de yaptığı saldırıyı eleştirdi. Le Pen, "Trump, ABD'nin 'dünya polisi' olmayacağını açıklamıştı ama dün yaptığı tam olarak buydu" dedi.

ulusalkanal.com.tr

# abd # rusya # endonezya # AKP # israil # çin # almanya # fransa # suudi arabistan # japonya # Bolivya